„Nesem vám noviny, poslouchejte…, z betlémské krajiny, pozor dejte." Přesně v osmnáct hodin začaly ve středu zpívat tuto známou vánoční koledu na čtyři stovky lidí u rozsvíceného vánočního stromu v Kraslicích při nadregionální a unikátní akci Česko zpívá koledy. Krasličtí se tak spojili s desítkami tisíc dalších zpívajících po celé České republice. Lidé si tak v předvánočním období společně zazpívali pět koled. V rukách při tom drželi zpěvníky Sokolovského deníku a pochutnali si na svařeném víně nebo horkém čaji. Na Sokolovsku se do Česko zpívá koledy připojilo i Oloví. Zpívaly nejen děti z mateřské, ale i základní školy. „Kdo nemohl přijít, zpíval doma s rodiči u rádia," hlásila včera přímo z Oloví učitelka tamní mateřinky Andrea Štětinová. Společně s dětmi prý cítila sílu koled, které se zpívaly po celé republice. „Příští rok budeme určitě zase zpívat," doplnila.

V Kraslicích se vánoční koledy zpívaly v centru města u čtrnáct metrů vysokého stříbrného smrku, kdy tento nazdobený vánoční strom věnoval městu obyvatel Kraslic Karel Hájek.

A na přípravách Česko zpívá koledy si dal každý záležet. Už několik týdnů dopředu cvičily děti z kraslické základní umělecké školy asi hodinové vystoupení a cvičily i koledy.

V den konání akce už na místo dorazili pracovníci technických služeb, kteří pro děti postavili stan, pod kterým vystupovaly. Vodohospodářská Kraslická městská společnost zase postavila stan, ve kterém se rozlévalo radniční svařené víno a horký čaj. Nic náhodě neponechal ani zvukař.

A na řadu už pak přišel moderátor Roman Kotilínek, který vyzval návštěvníky, aby neváhali chopit se zpěvníků a dali se s ostatními do zpěvu. Ještě předtím však diváky potěšily svým vystoupením dětské pěvecké sbory Motýlci, Sluníčko, akordeonový, flétnový a kytarový soubor a sólisté Základní umělecké školy Kraslice, která je známá celou řadou úspěchů nejen v našem kraji. Své vystoupení předvedl i mateřský klub Šnek.

Následně se začaly zpívat koledy společně s Radiem Dragon. Ty se linuly celým centrem města. Lidé si zpívání doslova užívali. „Ještě jsem nezažila, aby tolik lidí zpívalo společně vánoční koledy. Když pak člověk ještě myslí na to, že zpívá s celou republikou, jako by nás něco spojovalo. Byl to balzám na duši," řekla návštěvnice Hana Mesárošová. A obdobně mluví i další. „Atmosféru doprovázel krásný vánoční strom. Děti zpívaly nádherně a chyběly už jen sněhové vločky," řekla další z návštěvnic.

Na návštěvníky Česko zpívá koledy čekalo v Kraslicích na závěr překvapení, které přichystal Pyrock Kraslice, připravující velkolepé ohňostroje, například městský, který rozzáří Kraslice už 1. ledna 2014. Ve středu oblohu nad vánočním stromem postupně rozsvítilo třináct světelných efektů. „Bylo jich přesně tolik, kolik dní zbývá do Vánoc," řekl autor ohňostrojů Tomáš Cvek.

Sokolovský deník si Česko zpívá koledy s návštěvníky náramně užil a věříme, že se do Kraslic a dalších měst a obcí příští rok vrátíme. Přejeme čtenářům klidné předvánoční období a šťastné Vánoce. To na místě popřáli i starosta a místostarosta Kraslic Zdeněk Brantl a Otakar Mika.