Karlovarský kraj, který projekt připravuje, už sice vybral dodavatele na samotné karty, nicméně potíže kolem proplácení peněz z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad a další důvody naznačují, že se karet, alespoň v chystané podobě, lidé jen tak nedočkají.

Kompletní projekt, který má cestujícím mimo jiné umožnit platbu jednou kartou u více dopravců, má stát přibližně 80 milionů korun. „V tuto chvíli není jasné, zda na to budou z ROPu peníze," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

Podle něj má karty včetně systému dodat vítěz výběrového řízení, Plzeňské městské dopravní podniky, za 44,7 milionu korun. „Pokud se do konce června nevybere také dodavatel strojků, smlouva nebude účinná," upozornil Navrátil.

Svou roli v ohrožení karet hraje i rychlý technologický pokrok. „Přestože v tuto chvíli máme mít to nejlepší, co je dostupné, za dva roky budou technologie jinde," řekl náměstek s tím, že dnes už začínají být běžné bezdotykové karty, což ty krajské nejsou.

Karlovarský kraj na projektu pracuje už od roku 2007, kdy na úřadě sedělo jiné vedení. Tehdy se zrodila první prováděcí studie. Nyní, po šesti letech, projekt skomírá. „Za přípravu, tedy studie, právní posudky a podobné záležitosti, kraj nezaplatil více než půl milionu korun," vyčíslil Navrátil.

Podle Navrátila budou smysluplnost karet posuzovat krajští zastupitelé, kteří se sejdou v polovině června. Kraj zatím počítá s tím, že karet by bylo celkem 70 tisíc, distribuovány by byly zdarma. Lidé by si je pak sami dobíjeli penězi.

Dopravní karta by posloužila také úředníkům karlovarského krajského úřadu. Ti by tak měli velmi podrobný přehled o tom, jak jsou využité jednotlivé linky a trasy všech dopravců, kteří by do systému vstoupili. Lépe by se jim pak plánovala dopravní obslužnost. (mák)