Proč jste se rozhodl vyjet za brigádou až do USA?

Řekl bych, že už od dětství jsem obdivoval Spojené státy. Hodně pomohly americké filmy a všechno kolem nich. S finanční podporou rodičů není zas tak těžké se za oceán dostat, proto jsem už v průběhu středoškolského studia plánoval vyjet na americkou střední školu, to se však nepovedlo, tudíž pro mě byl program Work&Travel jasná volba. Určitě jsem tedy prvním rokem neletěl za oceán si především vydělat, ale hlavně poznat Ameriku na vlastní kůži.

Letos jste tedy nebyl v USA poprvé?

Ve Spojených státech jsem byl letos již podruhé a s velkou jistotou mohu tvrdit, že to nebylo naposled, nyní je však pro mě priorita číslo jedna dodělat vysokou školu.

O jakou práci se jednalo?

Pracoval jsem u společnosti, která vlastní několik přívěsů uzpůsobených pro prodej občerstvení. Celé léto se s nimi objíždějí nejrůznější výstavy, festivaly, veletrhy, trhy, no prostě akce všeho druhu.

Jak vypadala vaše denní pracovní doba?

Moje denní pracovní doba se velice lišila v závislosti na tom, jestli jsme právě byli na akci, či jsme se doma připravovali na další štaci. Prodejem a přípravou jídla v přívěsu se klidně dalo strávit až 16 hodin denně. Dá se říct, že průměrně to bylo tak kolem 12 hodin v práci.

A váš nejdelší pracovní den?

To si moc dobře pamatuji, byla to 18 hodinová nonstop pracovní směna, kde byl čas jen na rychlý oběd. Ke konci už jsem skoro nevnímal.

Když porovnáte české a americké zaměstnavatele?

Co se týče gastronomie, tak bych řekl, že Američani jsou mnohem více důslední na všechna možná opatření. Můj zaměstnavatel byl opravdu velice pečlivý na hygienu, za den jsem si umýval ruce snad dvacetkrát, chvilkama jsem si připadal jako lékař. Dále strašně dbají na teploty v lednici, mrazáku, přípravy jídel a tak podobně. Nemůžu to porovnávat kompletně, ale řekl bych, že můj zaměstnavatel byl opravdu velký profesionál, který dokázal opravdu tvrdě dřít a jít si za svým úspěchem. Ta tvrdost práce v Americe je opravdu úplně v jiných mezích, není to jako tady, že si člověk odpracuje to své, jen aby byl co nejdříve doma.

A pokud porovnáte i americké zaměstnance?

Američtí brigádníci nejsou moc velký pracanti, je tam docela problém sehnat někoho, kdo je schopen celé léto trávit v karavanech a mít minimum volného času. Každý americký vysokoškolák si chce za týden vydělat 1000$ a dělat klasicky od pondělí do pátku. Na to, však mnoho zaměstnavatelů moc přistoupit nechce. Všude jsou ale výjimky.Třeba v našem týmu jsem měli jen jednoho Američana, ale byl to jeden z nejlepších a nejtvrdších pracantů, jinak mí kolegové byli vesměs z východní a jižní Evropy.

Spojené státy jsou i plné možností a zážitků, co vás zaujalo nejvíce?

Přistihl jsem se, jak stojím uprostřed amerického města a obdivuju neskutečnou výšku mrakodrapů. Nebo jsem třeba navštívil benzinku v jedné vesničce na severu Wisconsinu a neuběhlo ani čtyřiadvacet hodin od mé návštěvy na této pumpě, a někdo tam zastřelil prodavačku a pak spáchal sebevraždu. Uvědomil jsem si, že být tam o den později, tak už bych se možná domů nevrátil. Ale zase jsem viděl pravou americkou kriminálku v akci.

Jaké části Spojených států jste viděl na vlastní oči?

Letos jsme měli akce nejvíce ve Wisconsinu, kde má základnu společnost, pro kterou jsem pracoval. S tou jsem procestoval Minnesotu a Iowu. Za celé ty dvě pracovní cesty jsem si pak našel čas navštívit Chicago, New York a západ USA, takřka celou Kalifornii.

Přípravy na volbu prezidenta USA pohledem Filipa Laži

Začal bych asi nejdříve u volební účasti, která je každé volby neuvěřitelně vysoká. Každý, s kým jsem se bavil, šel zcela určitě volit. Američani vnímají volby už dlouhou dobu dopředu, hodně jich podporuje své kandidáty, ať už tím, že si vylepí jeho nálepku na auto, nebo si na zahradu postaví takový malý billboard se svým favoritem. Hodne jich taky nosí různé odznáčky, takže pak když chodíte po městě, tak máte docela přehled, kdo koho bude volit. Lidé, s kterými jsem hovořil o volbách, byli vesměs pro Romneyho, hodně jich vyčítalo Obamovi, že dává neskutečné peníze na sociální dávky a že sever USA, tam, kde jsem se celé léto pohyboval, krmí chudý jih.

Petr Toman