VYBERTE SI REGION

Burčáku je letos málo, úroda byla bídná, svěřil se vinař

Loket - Letošní úrodu vinných hroznů letos nepříjemně poznamenaly srpnové deště

6.10.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
MOŽNÁ poslední letošní burčák nalévá zákazníkům Michal Heřman z vinařství v Hustopečích u Brna

MOŽNÁ poslední letošní burčák nalévá zákazníkům Michal Heřman z vinařství v Hustopečích u BrnaFoto: Štěpánka Tupá

Vinaři ze všech koutů republiky se letos už poosmé sjíždí na nádvoří hradu Loket, aby představili návštěvníkům lahodné moky ze svých vinic. Mezi nimi byl i letos vinař Michal Heřman z Hustopečí u Brna, který dorazil do historického městečka nejen s vínem a burčákem, ale také mandlovicí. Proč byla letos možná poslední možnost ochutnat burčák a proč je mandlovice tak zřídka vyráběným druhem alkoholu, prozradil vinař Deníku v rozhovoru.

Jak by se dala charakterizovat oblast, odkud jste sem do Lokte přijeli?

Hustopeče jsou takovou vstupní bránou do velkopavlovické vinařské oblasti. Ta byla před sto lety nejvýznamnější vinařskou oblastí vůbec! Hustopeče jsou také jedním z nejteplejších míst v České republice. To je ostatně důvod, proč se tam daří nejen hroznům, ale také některým druhům mandloní.

Nikde jinde v republice mandloně nerostou?

Ne. V Hustopečích jsou vlastně jediné mandloňové sady v celé střední Evropě. Vznikla proto taková rodinná firma . V 50. letech minulého století bylo v Hustopečích až padesát tisíc stromů! Dnes jich tam zbyla necelá tisícovka, ale stále se z mandlí zde urozených vyrábí pálená mandlovice. Z šestadvaceti druhů mandloní se tam nejlépe daří asi třem. Zajímavé také je, že mandloň je nejdříve kvetoucí strom – kvete už začátkem března, sklizeň ale probíhá až v podzimních měsících. Mají velmi dlouhé vegetační období.

A jak je to s burčákem? Můžete nějak zhodnotit letošní úrodu?

Bohužel burčáku letos bude málo. Tento víkend byl dost možná posledním, kdy bude možné ho ochutnat. Je to dáno velmi deštivým počasím v průběhu srpna – to bylo pro vinaře hodně nepříznivé, mnoho hroznů uhnilo. Když nejsou hrozny, nemůže být ani burčák Samozřejmě se to projeví i na produkci vína – bude ho zřejmě letos méně a je dokonce možné, že cena vína poroste.

Po kolikáté jste už přijeli do Lokte? Jak hodnotíte letošní ročník vinobraní?

Jsme tu už snad popáté nebo pošesté. Lidí je tu letos opravdu požehnaně, tolik jsem jich tu snad ještě nezažil. Ale moc si to užíváme!

Autor: Štěpánka Tupá

6.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Do chřtánu vulkánu: geologové kopnou do sopky i příští rok

Cheb – Vyhloubit několik metrů dlouhou štolu a nechat veřejnost nahlédnout do chřtánu vulkánu. To je projekt, na kterém už několik měsíců pracuje Geofyzikální ústav Akademie věd v Praze. Geologové už dokonce část bývalé štoly z 19. století ve vyhaslé sopce Komorní hůrka vyhloubili. Nyní už je jasné, že projekt bude zdárně pokračovat i v příštím roce, kdy na něj Akademická rada Akademie věd věnuje dalších 200 tisíc korun.

Protikuřácký zákon má Kalousek za další regulaci živnostníků

Praha - Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek má dnes schválený protikuřácký zákon za další regulaci podnikání. Novinářům ve Sněmovně řekl, že za normálních okolností by pro normu hlasoval, dnes ale postupoval opačně kvůli tomu, že jde o další z regulačních opatření namířených kabinetem ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti živnostníkům. Sněmovní klub jeho strany neměl k hlasování stanoven jednotný postup.

Trump vybral za ministra práce šéfa fastfoodového řetězce

Washington - Budoucí americký prezident Donald Trump chce do čela ministerstva práce dosadit ředitele fastfoodového řetězce Andrewa Puzdera. Trumpův štáb to ve čtvrtek oznámil v tiskové zprávě. Puzder stojí v čele společnosti CKE Restaurants Holdings, na volební kampaň newyorského miliardáře přispěl v květnu částkou 150.000 dolarů (3,8 milionu Kč).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies