Zadání soutěže připravilo město ve spolupráci s Českou komorou architektů s tím, že bude dvoukolová. „V prvním kole bychom chtěli znát pohled architektů na celou lokalitu, a to od bývalých kasáren na Zlatém vrchu po Špitálský vrch až k přehradě Skalka," vysvětlil chebský místostarosta Tomáš Linda.

Řešit se bude, jak dál území využít, ale také napojení na městskou infrastrukturu. „Čtyři nejúspěšnější návrhy postoupí do druhého kola a jejich autoři v návaznosti na urbanistickou studii rozpracují tu architektonickou," sdělil Linda.

Jako první by se poté měl měnit prostor bývalých kasáren Julia Fučíka. Ta město získalo od státu bezúplatně před více než deseti lety. Potíží ale byla ministerská blokace, která neumožňovala areál využít komerčně. Zchátralá budova tak půjde téměř s jistotou k zemi.

Další území nabízí do budoucna řadu míst vhodných pro bydlení. Jak ale připomněl místostarosta Linda, to si žádá dostatek pracovních míst, která mohou vzniknout i díky rozvoji průmyslového parku. „Právě noví investoři, při jejichž oslovování se nám v poslední době poměrně daří, mohou atraktivní pracovní místa nabídnout," sdělil.

S návrhy na využití téměř pětiny města se seznámí také veřejnost. Město chystá z návrhů uspořádat výstavu. „Jsem zvědavý, jak si architekti s prostorem poradí," řekl Cheban Miroslav Sládek. „Nežiji zde sice od narození, ale vždy mám radost, když se Cheb posune o kus dál," podotkl.

Účast v porotě urbanisticko -architektonické soutěže přislíbili přední čeští architekti, například vedoucí Ústavu pro navrhování staveb na Fakultě architektury ČVUT v Praze Ján Stempel nebo známý architekt a pedagog, člen společnosti Petra Parléře Jan Sedlák. Předsedou poroty je zástupce České komory architektů, respektovaný architekt Michal Fišer.

Mezi soutěžící budou rozděleny ceny a odměny ve výši jednoho milionu korun. Za město Cheb v porotě usedne starosta města Pavel Vanoušek a místostarosta Tomáš Linda.