Vedení ČD nevidí rekonstrukci reálnou ani v příštím roce.

„Začínají plískanice a zima za dveřmi a my nadále musíme mrznout pouze pod přístřeškem, kde fičí ze všech stran. Na cestující se nemyslí?" ptá se Zdeněk Březina ze Sokolova.

Na terminál navazuje stará budova ČD. Sokolov také zrealizoval přestavbu jednoho křídla budovy nádraží, kterou město získalo do svého majetku. V době zahajování projektu nepočítal Sokolov s tím, že by České dráhy vůbec mohly tuto část nabídnout k prodeji.

„Tím došlo k posunutí. Nemá smysl terminál samotný spouštět s tím, aby lidé museli chodit kupovat lístky do vzdálenější výdejny do bývalého areálu ČSAD," prohlásil tehdy místostarosta Karel Jakobec.

Město však počítalo s tím, že pokud se opraví část nádražní budovy, přistoupí České dráhy k rekonstrukci i jejího zbytku. To se však nestalo. „Slib nebyl nikde napsán. Vyplýval však z několika našich společných jednání," tvrdí Jakobec.

Rekonstrukce skončila pod čárou

ČD prý tvrdily, že zařadí rekonstrukci do plánu. Poté však oznámily, že skončila takzvaně těsně pod čárou. „Mrzí nás to. Terminál je vybudován již dost dlouho a zákazníci nemohou využít všech služeb," dodal Jakobec.

Deník se ptal vedení drah, proč se rekonstrukce doposud neuskutečnila. Vedení ČD uvádí jako důvod převod majetku, ale i složitou politickou situaci v naší zemi. 

„Do konečného rozhodnutí o budoucnosti vlastnictví výpravních budov a jejich možném převodu pod státní organizaci Správa železniční dopravní cesty jsou veškeré investice v oblasti rekonstrukcí budov v majetku Českých drah pozastavené. Tedy i ta týkající se výpravní budovy v Sokolově," říká mluvčí drah Radka Pistoriusová.

Převod nemovitostí má pokračovat

Záměr převodu nádraží z majetku ČD na SŽDC prý odsouhlasila porada ekonomických ministrů vlády ČR a uložila ministru dopravy jej realizovat.

Převod takzvané živé dopravní cesty dosud nebyl plně ukončen. Došlo k převodu zaměstnanců a souvisejících činností spojených s řízením provozu z akciové společnosti České dráhy na státní organizaci SŽDC. Ale převod nemovitostí souvisejících s drážním provozem má pokračovat.

„Jedním z pracovních termínů byl 1. leden 2014, ale vzhledem k situaci, která vznikla (vláda v demisi a nové volby, jednání o nové vládě), a vzhledem k tomu, že rozhodující slovo bude mít právě vláda ČR, tento termín není patrně reálný," dodala mluvčí.