„Smyslem akce je vzbudit mezi školáky a širokou veřejností zájem o historii chebského hradu a jeho okolí," sdělil chebský místostarosta Michal Pospíšil. Kdo totiž bude chtít nějaký návrh připravit, bude si muset o tématu zjistit víc. „Každý zájemce se tak bude muset s historií hradu seznámit," vysvětlil.

Do projektu se nezapojí pouze lidé z Čech. „Oslovili jsme také německou stranu, a tak by se mohly připojit také například německé školy," podotkl Pospíšil a připomněl, že již město touto cestou postupovalo, když hledalo například loga. „A musím říct, že se nám nápady od veřejnosti velmi osvědčily," potvrdil.

Zpracovat návrh mohou lidé do 15. března letošního roku, kdy je uzávěrka soutěže. Své nápady mohou lidé zasílat na chebský úřad poštou nebo e-mailem. Vítězný návrh se jménem autora bude zpracován a jeho tvůrce bude 20. dubna při slavnostním otevření oceněn.

Při sestavování systému by se lidé měli řídit několika kroky. „Nejdříve by nám měli představit svou ideu například že by hradem provázel Albrecht z Valdštejna nebo sám tvůrce," popisoval Pospíšil.

V duchu daného nápadu by měli navrhnout informační tabule, a to jednu obecnou a dalších osm s určenými zajímavostmi: Černou věží, slovanským pohřebištěm, palácem, kaplí, Gorgonovým domem, Mlýnskou věží, jihozápadním a jihovýchodním bastionem. Navíc si lidé mohou vybrat ještě dalších šest míst na hradě a popsat i je. Nepovinnou položkou je zpracování grafického ztvárnění.

Město získalo na akci dotaci 15 400 eur z Cíle 3.