Zhruba takhle si představují budoucí mobilní odběrovou stanici lidé v Českém červeném kříži.

„Podobně to funguje například v sousedním Německu. Dárcům z odlehlých míst to ušetří cestování do transfuzních stanic," říká propagátor myšlenky, ředitel oblastního spolku Českého červeného kříže v Chebu Stanislav Fletter s tím, že o plánu už mluvil s kolegy na nedávném setkání.

Kamion by podle ředitele brázdil především odlehlejší místa republiky. „Čtrnáct dní před jeho příjezdem bychom vyvěsili plakáty, nebo by se dalo oznámení na internet," vysvětluje Fletter, jak dát zájemcům o darování včas vědět. „Mohla by to být také jedna z cest, jak zastavit pokles počtu dárců," poznamenal.

Primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová není z nápadu nijak nadšená. „Myslím, že síť stanic v našem kraji je dostatečná, ale je možné, že v zapadlejších místech by se to osvědčilo," uvedla pro Deník primářka.

Kdy by mobilní stanice mohla vyrazit do terénu, není podle Flettera jasné. „Její pořízení se bude samozřejmě odvíjet od financí," poznamenal.

Podle lékařů spotřeba krve díky novým technologiím a modernějším operačním postupům klesá. Nicméně stále upozorňují na to, že v řadě případů se bez krve neobejdou. Jde většinou o tragické havárie, některé poporodní stavy a podobné nenadálé případy.

Martin Polák