Lidé sice poukazují na to, že se v ulicích necítí bezpečně, nesouhlasí ale se současným návrhem, ve kterém stojí, že v Kraslicích by městskou policii tvořili jen čtyři strážníci. Podle celé řady občanů je to málo a městská policie by neměla smysl. 

„Šlo by pouze o mrhání penězi, protože by nebylo možné zabezpečit čtyřiadvacetihodinovou službu. Největší problémy jsou přitom v noci," řekla při veřejném projednávání jedna z obyvatelek Kraslic.

Na schůzku přišlo kolem stovky občanů. A obdobně hovořili i další. „Jsem jednoznačně pro zřízení městské policie, ale ne v takové podobě. Strážníků musí být více," znělo sálem tamní základní umělecké školy.

Místostarosta Kraslic Otakar Mika odhadl prvotní investiční náklady na pořízení auta a vybavení a výstroj strážníků na zhruba 600 tisíc korun. Další 1,6 milionu na platy a odvody.

To se ale zdá některým lidem málo. „Kde jsou peníze na další preventivní akce, které by měla městská policie dělat, jako jsou bezpečnostní balíčky pro důchodce, akce pro děti atd.," ptal se další z lidí.

Podle Miky by mohlo v Kraslicích začít sloužit i pět strážníků, aby se dali vykrývat v době dovolených. S nimi by sloužili i asistenti prevence kriminality, na něž z drtivé většiny přispívá stát, a tato metoda se osvědčila například v Sokolově.

Kladné ohlasy v Sokolově

Právě velitel sokolovských strážníků Petr Kubis byl její činnost v Kraslicích představit. „Město si musí stanovit, k čemu přesně má městská policie sloužit, jestli k represi nebo jako služba občanům. Tuto cestu razíme v Sokolově a setkáváme se s kladnými ohlasy," řekl Kubis.

Jako příklad uvedl celou škálu preventivních programů, jako je bezpečný podnik, bezpečnostní balíčky pro seniory, kurzy sebeobrany a preventivní akce pro děti. Těmito zkušenostmi se chtějí podle Miky řídit i Kraslice. Dohlížet by pak strážníci měli především na problémové herny a pokrývat vandalismus. „Můžeme začít se čtyřmi strážníky a postupně městskou policii rozšiřovat," doplnil.

Oponoval mu ale starosta Zdeněk Brantl. Není přesvědčený o tom, že čtyřčlenná městská policie by byla efektivní. „V případě, že zřídíme městskou policii, zaniknou podle návrhu dvě současná pracovní místa ochránců veřejného pořádku. Městská policie by tak musela zastat jejich práci, což by jim ubralo sílu," řekl.

Náklady na provoz městské policie by se podle jeho slov dotkly městského rozpočtu. „Museli bychom někde škrtat, prostě najít tyto prostředky na úkor něčeho jiného," doplnil.

Podle velitele sokolovských strážníků Kubise je ale městská policie investicí do budoucnosti: „Není možné ji zřizovat až v době, kdy začne například expandovat napětí."

Dvakrát už návrh neprošel

Podle zastupitelky Kateřiny Stinglové, která je jednou z předkladatelek návrhu, trápí město zejména vandalismus, rušení nočního klidu a provoz heren.

To potvrzuje i ředitel tamních technických služeb Robert Vopička. „Spravujeme majetek za 200 milionů korun a každý den se potýkáme s krádežemi, vandalismem a ničením městského majetku. Tady by byla městská policie určitě účinná. Záleží ale na tom, v jakém počtu by sloužila. Čtyři lidé jsou zřejmě málo," konstatoval.

Zastupitelé se budou návrhem znovu zabývat zřejmě ještě v tomto roce. Nelze zatím předjímat, jak hlasování dopadne. Dvakrát už návrh neprošel. Město však přiznává, že má sice řadu nových vyhlášek, ale jsou k ničemu, neboť radnice nemá žádný nástroj k tomu, jak jejich dodržování efektivně kontrolovat.