Jestli tato možnost bude schůdná, o tom ovšem musí ještě jednat rada kraje a zastupitelstvo. Podle Vildumetzové se uvažuje o dalších 10 milionech korun. Stejnou částku na platy pro zdravotníky už přitom před časem Karlovarský kraj pro KKN schválil.

Prvních deset milionů korun od kraje pro KKN je určeno na desetiprocentní navýšení platů pro zdravotní sestry a další pomocný zdravotnický personál. Což by mělo reálně znamenat úpravu platů směrem nahoru, alespoň u zdravotních sester, kolem 2000 korun. Zdravotníci ovšem požadují celkové zvýšení platů o 5000 korun. Pokud projde návrh hejtmanky Vildumetzové na využití deseti milionů korun z přebytku hospodaření, znamenalo by to zhruba další dvoutisícové navýšení platů. Co se zbývajícími penězi? „Připravuje se dotační program Ministerstva zdravotnictví, který je určen k navýšení platů sester v regionálních nemocnicích, které pracují na lůžkových odděleních ve směnném provozu. Od července by si měla tak každá z těchto sester v rámci programu přilepšit na mzdě o přibližně 2 000 korun. Celkem stát vyčlení 400 milionů korun, což by mělo plně pokrýt všechny požadavky," zopakovala včera Vildumetzová.

Zdravotníci vznesli rovněž požadavek na řešení benefitů, což bylo také tématem včerejšího jednání. „Jde například o návštěvy bazénů, masáže a další benefity. V tomto případě je třeba, aby vedení nemocnice a kraje jednalo se starosty Karlových Varů a Chebu," podotkla hejtmanka. Její náměstek pro zdravotnictví Jan Bureš včera navštívil chebského starostu.

Zástupci zdravotníků se včera nechtěli k jednání s hejtmankou vyjadřovat. Chtějí si návrhy prostudovat a své stanovisko vydají do konce týdne.