Zadání zakázky by měla projednat rada města na svém zasedání 30. dubna. „Teprve poté může být výběrové řízení zahájeno a zveřejněny příslušné požadavky a podmínky," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Doplnil, že soutěž musí být zveřejněna minimálně po dobu patnácti dnů, vítěze výběrového řízení by tak mohla schválit rada na svém jednání 26. května. „Nabídky tak momentálně ještě nelze podávat. Teprve až bude zveřejněna výzva a podmínky. Pokud vše půjde tak, jak předpokládáme, bude termín pro podávání nabídek přibližně do poloviny května," zdůraznil mluvčí.

Na dotaz, zda záchranáři skutečně obdrží za hlídání plavců na Rolavě od června do konce září 600 tisíc korun, mluvčí uvedl, že to je pomyslná částka alokovaná v rozpočtu příslušného odboru na letošní rok. „Skutečná cena samozřejmě vzejde teprve z budoucího výběrového řízení," vysvětlil.

Přesto je kolem záchranářského tendru pořádně rušno už nyní. A spor se točí právě kolem podmínek výběrového řízení. Hraje se především o to, jestli bude ve smlouvě podmínka na nadstandardní záchranářské vybavení. Mezi to se počítá ponorný sonor či potápěčská výstroj. Což by nahrávalo jen jediné organizaci.

„Pro mě bude hlavní především cena a doklad, že jsou budoucí záchranáři kvalitně vyškoleni. Pokud budou mít navíc toto bonusové vybavení, je to maximálně jen plus. Ale podmínky tendru nesmějí být ušité jednomu zájemci na tělo. V tom případě bych soutěž napadl u antimonopolního úřadu," řekl člen výběrové komise Jaroslav Fujdiar.

Město údajně zatím oslovilo pět organizací. Zájem podle našich informací zatím projevily tři. Mezi prvními je i Vodní záchranářská služba, která měla několik let ochranu Rolavy pod svou režií. Mezi další uchazeče patří i záchranáři z aquaparku v Klášterci nad Ohří či podnikatel Ondřej Darivčák, který v současné době má pronajaté tenisové kurty, právě v areálu na Rolavě.

Do soutěže nevstoupí KV Arena, která původně zvažovala, že by na Rolavě mohla vypomoci. „My nemáme takové vybavení, které je v soutěži na záchrannou službu na Rolavě mezi podmínkami. Chybí nám například rychlý člun nebo sonar. To k bazénu nepotřebujeme. A nákup těchto věcí je pro nás neekonomický," uvedl ředitel KV Areny Roman Maleček.

Doplnil, že původní záměr počítal s tím, že tato městská společnost by mohla Rolavě poskytnout například plavčíky. Zákon zde mluví jasně. Pokud se neplatí při vstupu na koupaliště vstupné, není zde vyžadována asistence plavčíků.