Vzájemné soužití obyvatel a návštěvníků festivalu bude opět klíčové a bez oboustranné tolerance to nepůjde.

Velké množství požadavků na rozličná opatření v kombinaci s podstavem strážníků budou řešit přesčasové hodiny. Ty jsou koneckonců v letní sezóně již evergreenem. Největší nápor na personální zajištění bývá tradičně v den zahájení a ukončení. Po celou dobu festivalu se očekává intenzivní spolupráce strážníků a policistů, která má mnoho podob. Od zmíněného zahájení přes rozdělení konkrétních opatření při doprovodných akcích či výpomoc v rámci běžného výkonu až po společné mobilní pracoviště definované v koordinační dohodě, které se stalo během let účinným standardem.

Návštěvníci města zde získají cenné rady a mohou se na příslušníky obou policií obracet i s případnými oznámeními.

Během festivalu se strážníci zaměří opět primárně na veřejný pořádek, případné vandalství a rušení nočního klidu. Předpokládá se, že díky četným podnětům občanů nezůstane stranou ani doprava. Zde se strážníci budou v rámci možností věnovat především nejzávažnějším přestupkům, jako je stání na přechodech či křižovatkách. To, že město změní výrazně svůj charakter, je však jisté.

Městská policie upozorňuje návštěvníky, aby si dávali pozor na své věci, neboť velká kumulace lidí může lákat zloděje. Ze stejného důvodu je vhodné využívat k přespání oficiální místa, jako například hostel či stanové městečko. Další apel směřuje k rozumné konzumaci alkoholických nápojů, zvláště s ohledem na teplé počasí.

Marcel Vlasák, velitel Městské policie Karlovy Vary