„Do tří let by mohla roční produkce dosáhnout kolem 600 tun," řekl jednatel společnosti Marek Sattler.

Ze současného objemu výroby představuje větší část kosmetická sůl, která je určena například k vanovým koupelím. Menší část je sůl pro léčivé pitné kúry. Firma odebírá pro výrobu vřídelní vodu od Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Karlovy Vary. „Od starorolské porcelánky jsme odkoupili část prostor a upravili je pro výrobu. Máme zde dostatek místa i pro další rozvoj. Nyní se na výrobě podílí kolem 11 lidí," uvedl Sattler.

Original Karlsbader Sprudelsalz začíná prodávat své zboží hlavně v Česku a na Slovensku. Míří však i na zahraniční trhy, ať už je to Rakousko, Německo nebo Rusko. Podle Sattlera má vřídelní sůl dobré jméno a zákazníci v cizině ji mají spojenou s Karlovými Vary jako oplatky nebo Becherovku. „Při expanzi do zahraničí spolupracujeme s agenturou CzechTrade. Pokoušíme se také o trh v USA a na Blízkém východě," podotkl Sattler.

Společnost bude při dalším rozvoji výroby spolupracovat například s Akademií věd ČR nebo Vysokou školou chemicko-technologickou. Od Karlovarského kraje získala letos poprvé společně s dalšími 11 firmami takzvaný inovační voucher na podporu výzkumu a vývoje. Podle ředitele firmy Jiřího Švece půjde konkrétně o optimalizaci výrobního procesu a efektivní využití odpadní suroviny v balneologii.

Největším producentem vřídelní soli byly před svou privatizací Karlovarské minerální vody, které jí ročně vyprodukovaly 120 až 130 tun. Tuto kapitolu v historii firmy připomíná jenom budova někdejší solivárny. Nyní se v lázeňském městě pokouší vzkřísit tradici výroby tohoto přírodního produktu dva subjekty, kromě firmy Original Karlsbader Sprudelsalz je to i společnost Vřídelní sůl.