Aby pak pochodovali do centra města, kde si naplánovali mítink. Proč? „Je tady neklid," řekl jeden z nich.

Podivně ztichlý Nejdek ale jako by tuto teorii pro sraz příznivců ultrapravice naprosto vyvracel. Kdo z romských obyvatelů ven nemusel, nešel. „Máme strach o své rodiny. Když si oni nezačnou, my provokovat nebudeme. S nikým tady problémy nemáme," tvrdili Romové, kteří sice v domě u nádraží měli otevřená okna, ale pochodu příslušníků DSSS do centra města jenom přihlíželi.

Ten z nádraží vyrazil po třinácté hodině. S vlajkami, hesly a s muži v kanadách. Za nimi jel ve voze předseda DSSS Tomáš Vandas. „Proč se má většina pořád přizpůsobovat menšině? S tím nesouhlasím. Chci si poslechnout projevy, proto jsem přijela," vysvětlovala důchodkyně z Chomutova. Ta šlapala s kamarádkou mrazivým odpolednem za Vandasovým autem pěšky. A projev předsedy DSSS si pak skutečně před nejdeckou radnicí vyslechla.

„Chceme vyjádřit svůj nesouhlas s násilím páchaným na obyvatelích Nejdku a odpor k němu. Tyto případy se množí v celém pohraničí, které hraje roli jakési ušmudlané popelky, sestěhovávají se sem všechny podivné existence. Také díky nárůstu nejdražších ubytoven na světě, které poskytují klientům za astronomické ceny odporné brlohy, samozřejmě plně hrazené státem, zde přibývá mnoho sociálních turistů," zaznělo mimo jiné na mítinku. S dodatkem, že čím více ubytoven, tím více heren a tím více zločinnosti a násilí.

DSSS kritizovala i poměry ve městě. Žádá schválení vyhlášky, která by zamezovala likvidaci veřejných prostor na náměstí Karla IV., jako tomu bylo v Krupce. Ti Nejdečtí, kteří proslovům naslouchali, většinou souhlasili. „Jinak bych nepřišel," sdělil jeden z nich.

Václav Růžička, nejdecký zastupitel, byl přítomen také. „Jenom procházím. Nejsem příznivcem DSSS, ale akce je řádně povolena a doufám, že se shromáždění v pohodě rozejde. Příliš občanů Nejdku zde nevidím," uvedl.

Starosta Nejdku Vladimír Benda věřil, že pokud by došlo k násilnostem, policisté pořádek ve městě zabezpečí. Nemýlil se. Byli všude. „Policejního opatření se účastnily hlídky z pořádkové, dopravní či cizinecké policie, kriminalisté, antikonfliktní tým nebo psovodi. Akce se také účastnili i naši kolegové ze Spolkové republiky Německo," uvedl Pavel Valenta, krajský policejní mluvčí.

Policejního zákroku nakonec potřeba nebylo a celý pochod městem se obešel bez jakéhokoliv incidentu. „Akce skončila po 16. hodině. Účastníci mítinku město opustili, ale policisté byli ještě pro jistotu v pohotovosti," doplnil policejní mluvčí.