Sochař a keramik Willi Russ, umělecky Willy s tečkou nad ypsilonem, se narodil 7. července 1888 v Krásně nad Teplou. S podporou obce vystudoval v letech 1902 až 1906 Odbornou keramickou školu v Teplicích u profesora Wilhelma Gerstnera a následně Uměleckoprůmyslovou školu ve Vídni, kde navštěvoval oddělení sochařství u profesora Josefa Breitnera.

Mezi jeho doposud nejznámější práce patří Goethův bronzový pomník pro Mariánské Lázně (1932) a právě také Chebská kachlová kamna z roku 1944, která vyobrazují lidové zvyky na Chebsku.

„Velmi mě těší, že jsem mohl zavítat nejen do krásného Chebu, ale i do okolních obcí,“ řekl Dominik Russ. „Moc jsem se na kachlová kamna svého prastrýce těšil a stala se tak nejdůležitějším bodem mé první návštěvy České republiky. Město Cheb mě ohromilo svými památkami a doufám, že se sem znovu vydám a vezmu sem několik svých přátel,“ pokračoval prasynovec.

„Raději bych však do města přijel v létě, protože dnes je docela zima,“ zavtipkoval nakonec. V Chebu Dominik Russ navštívil nejen hrad, ale i muzeum. Mimo jiné zajel také do Karlových Varů, Krásna a Lokte.