Ovzduší v Karlových Varech monitoruje jedna stanice Českého hydrometeorologického ústavu. Město chce využít dotace z Operačního programu Životní prostředí a pořídit další stanici. Měla by mít své místo u Dvořákových sadů.

„Dosavadní stanice je umístěna u dolního nádraží u vjezdu pro autobusy. I to může mít vliv na výsledky měření, zejména v koncentraci polétavého prachu," uvedl Růžička.

Proto město chce, aby se přesunula na vhodnější místo, zřejmě na Sabinovo náměstí. Podobně jako jiná města i Karlovy Vary zvažují, že by zejména do lázeňské zóny omezily vjezd aut nesplňujících přísnější emisní normy.

O tom, pro koho by omezení platilo a jakým způsobem by je město zajistilo, bude teprve jednat expertní skupina. Podle Růžičky by opatření nemělo být namířeno proti obyvatelům centra města, ale spíš by mělo omezit zásobování nákladními auty.

Podle údajů z monitorovací stanice se v posledních letech v Karlových Varech výrazně snížila koncentrace oxidu siřičitého, naopak se ale zvedá koncentrace oxidů dusíku a prachu. Právě ty mají na svědomí zplodiny z aut.