Karneval začíná v pátek 3. a končí v neděli 5. června a uskuteční se pod taktovkou Müller Production. Rozpočet je kolem 2,5 milionu korun s milionovým příspěvkem města Karlovy Vary. Letos se vše koná s podtitulem Karneval králů.

Celý program odstartuje páteční romantická noční plavba. Ta letos začne po deseti letech opět v Březové. „Trasa bude tedy měřit kolem pěti kilometrů a první rafty se spustí na vodu ve 22:00," uvedl Martin Müller z pořadatelské agentury s tím, že registrace na plavbu začínají už v 19:00. Samozřejmostí je opět účast výhradně gumových plavidel a povinná čelovka.

Noční romantika skončí před Thermalem, kde bude hrát k tanci i poslechu kubánsko-česká kapela Mezca Orquestra.

Sobotní program odstartuje v 15:00 historický karneval, kdy budou před Thermalem k vidění šermíři, kejklíři a další dobové atrakce. „Letošní největší novinkou je pak Karnevalový bál, který začne ve 20:00 v Grandhotelu Ambassador Národním domě. Večerem bude provázet moderátorská dvojice Těžkej Pokondr a jako hvězda večera se ukáže Daniel Nekonečný se skupinou Království rozkoše," doplnil Müller. Je třeba dodat, že na bál bude vstup pouze v maskách, minimálně tedy ve škrabošce.

Na největší karnevalové gró si ale lidé počkají až do neděle. Hlavní program odstartují opět ´Pokondři´ ve tři odpoledne, po nich zahraje karlovarská pop rocková kapela Liwid a v 16:00 bude den pokračovat Mattoni Vodním festivalem netradičních plavidel. „V hodnotící porotě zasednou například běžec na lyžích Lukáš Bauer, žokej Josef Váňa či vodní slalomář Jiří Prskavec," dodal Müller.

Zájemci o účast se musí přihlásit na www.karlovarskykarneval.cz, kde získají i další informace o celé akci.

Karnevalový průvod svou trasu zahájí v 17:00 tradičně na třídě T. G. Masaryka. „Letošním tématem je sice Karneval králů, ale netřeba se držet pouze tematiky Karla IV. Lidé mohou přijít jako jakýkoliv král či královna. Zároveň je tak chci vyzvat, ať se aktivně zapojí třeba se svými vyrobenými maskami," dodal náměstek primátora Jiří Klsák.

Poslední letošní novinkou je rovněž soutěž pro školy z Karlovarska o nejzajímavější masku či kostým. „Hlavní cenou pro střední školy je zdarma pronájem sálu na maturitní večírek v Grandhotelu Pupp v hodnotě sta tisíc korun. Generální partner karnevalu, značka Mattoni, pak výhercům ze základních či mateřských škol daruje pitný režim na rok zdarma. Podmínkou je účast skupiny minimálně deseti žáků z jedné třídy," doplnil Martin Müller.

Trasa hlavního průvodu povede centrem města k Puppu a zpět k Thermalu a lidé se mohou těšit i na několik deseti až patnáctiminutových vystoupení až sedmimetrových kyvadel.

Kolem osmé večer pak proběhne vyhlášení krále a královny karnevalu, dále koncert kapely Mandrage se světelnou show a před dvaadvacátou hodinou ohňostroj.

Po celou dobu akce bude v Alžbětiných lázních k dispozici půjčovna kostýmů a doplňků nejen ve stylu doby před sedmi sty lety.