Kraj přišel o nájemné, sedm učitelek bez práce, rodiče dětí naprosto znechucení a ona vysoká škola, kvůli niž základní škola musela opustit pronajaté prostory ve střední pedagogické škole, zde výuku nezahájí.

Přesto si z toho Vratislav Emler, krajský radní pro školství, hlavu neláme. „Bankovní institut nám sdělil, že zde výuku rozšiřovat nebude a ředitelka základní školy Eva Juštíková uvedla, že na obnovení pronájemní smlouvy netrvá. My nyní hledáme pro tyto prostory další využití," uvedl radní Emler.

To, že plzeňský Bankovní institut přehodnotil plány a uvolněné prostory po soukromé základní škole neobsadí, potvrdil ředitel pedagogické školy Bohuslav Peroutka. „Sdělili nám to v dubnu. Slíbili ale, že do 22. června ještě dají vědět. Také Západočeská univerzita, která měla prostory obsadit, otvírat další obory nebude a výuka zůstane ve stejném rozsahu," uvedl ředitel.

Ani podle něj uvolněné prostory prázdné nezůstanou. Jednal jsem s dalšími subjekty a v plánu máme sem přesunout posilovnu, která je nyní v nevyhovujících hygienických podmínkách. Hledáme i jiné využití," doplnil ředitel.

Zdůraznil, že 1. soukromé základní škole nabídl, aby smlouvu prodloužila, ovšem ředitelka Juštíková to odmítla. Ta ale sdělila, že důvod odmítnutí byl zcela logický.

„Kraj se postaral o to, že tato škola skončila. Smlouvu nám chtěli prodloužit pouze o jeden rok a sdělili nám to koncem května. V tu dobu už ale rodiče začali pro své děti shánějí jiné školské zařízení, protože v nejistotě být nechtěli. My jsme navíc nemohli vyhlásit zápisy do prvních tříd, a tudíž jsme bez prvňáčků. Navíc lhůtu, dokdy se vysoké školy měly vyjádřit, zda prostory využijí, či ne, si kraj určil sám. Místo toho, aby vše zařídil tak, že kdyby to s vysokými školami nevyšlo, my jsme zápis mohli stihnout. Místo toho nám bylo sděleno, že máme prostory vyklidit do 31. července, protože smlouva nám nebude prodloužena. A děti jsou tak pryč. Navíc nám v této těžké době zvedli nájem," vysvětlila důvody rozpadu zavedené školičky ředitelka.

Podle ředitele Peroutky byl ale nájem ve výši deset tisíc měsíčně pro tuto školu velmi příznivý, až nízký.

Juštíková je z postoje kraje velmi rozčarovaná. Na její prosbu, aby kraj přehodnotil své záměry a soukromou základní školu, která v tomto objektu sídlila jedenáct let ponechal, kraj nereagoval.

„My máme stoprocentní platební morálku, o prostory, které jme využívali, jsme udržovali a zhodnotili. Sedmnáct let existence nyní přišlo nazmar, je nám to líto. A pak nám je paní Šperglovou, vedoucí odboru školství krajského úřadu, řečeno, že na státních školách je volných 350 míst, ať jdeme tam. Alternativní školství jí zřejmě nic neříká," uzavřela ředitelka Juštíková. Zklamání a šok z postupu kraje vůbec nezastírala.