„Tato akce se týká spolupráce Karlovarského a Ústeckého kraje s německou republikou Sasko. Jedná se o druhou možnost mít na seznamu kulturního dědictví něco z našeho kraje. Tou první je žádost o zápis takzvaného lázeňského trojúhelníku. V rámci českého Krušnohoří se pak jedná celkem o šest lokalit. Z Karlovarského kraje jde o památkovou zónu v Jáchymově, Vlčí jámy v Horní Blatné, Blatenský vrch u Božího Daru a o cínový důl Mauricius v Abertamech. A v Ústeckém kraji pak jde o obec Měděnec a město Krupka. Co se týče německé strany Krušnohoří, tam je těchto lokalit o poznání více,“ dodala.

„I když není ještě definitivní, že se toto území na seznam dostane, už tento krok je pro naši republiku i pro náš kraj úspěchem. Přibližně před dvěma lety se ministerstvo kultury vyjádřilo, že na tento indikativní seznam kandidátů už jen tak něco nezapíše. V tomto případě ale vše prošlo a dostalo přednost, neboť se jedná i o formu mezinárodní spolupráce,“ pokračovala Valjentová.

„V současnosti se čeká na podpisovou akci nominačních dokumentů, které se zúčastní jak zástupci Karlovarského a Ústeckého kraje, tak i starostové výše zmíněných obcí a měst. Ta by měla být podepsána poslední den v dubnu v jáchymovské Královské mincovně. Poté budou všechny dokumenty poslány německé straně, která je následně se všemi svými potřebnými záležitostmi musí poslat do 30. září příštího roku do Paříže,“ doplnila informace krajská radní.

„Francouzští inspektoři z UNESCO pak budou mít rok na vyhodnocení celé situace, jestli je vše dokumentačně v pořádku a dané lokace splňují nároky pro zápis. Dalším krokem pak bude čekání na jejich vyjádření. Celková doba pro eventuální zápis pak činí přibližně dva až tři roky. Nic ale stále není jisté, úspěchem pro nás zatím je i samotné zapsání na seznam kandidátů, který je zveřejněn i na internetových stránkách celé organizace,“ dokončila radní pro kulturu Eva Valjentová. (hni)