VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Která dobrota získá značku Potravina Karlovarského kraje?

Karlovarský kraj - V polovině května odstartoval už třetí ročník soutěže místních potravinářských a zemědělských produktů Regionální potravina Karlovarského kraje, jejímž vyhlašovatelem je ministerstvo zemědělství. Do klání se mohou přihlásit výrobci potravin malých nebo středních podniků.

17.5.2012
SDÍLEJ:

Stále více lidí dává přednost kvalitním regionálním potravinám. Pokud obstojí v soutěži, pro zákazníky je to další signál dobré jakosti.Foto: Deník/Archiv

V Karlovarském kraji se na její organizaci podílí Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary, Regionální centrum svazu PRO-BIO Severozápadní Čechy a Střední zemědělská škola Dalovice za podpory Karlovarského kraje.

Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí v kraji. „Obliba kvalitní regionální produkce u spotřebitelů stoupá, proto chceme v rámci soutěže představit a nabídnout lidem kvalitní regionální výrobky, které zatím neznají nebo je marně hledají na pultech obchodů," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Označení místních výrobků značkou Regionální potravina Karlovarského kraje bude sloužit spotřebitelům a odběratelům k orientaci při nákupu těchto potravin. Marketingové akce navázané na soutěž pomohou výrobcům s propagací jejich výrobků.

Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž výrobek je zcela vyroben na území Karlovarského kraje a je nejméně ze 70 procent vyroben z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze sta procent tuzemského původu.

Stejně jako v loňském roce má soutěž devět kategorií. Ty jsou stanoveny tak, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat.

Značka Regionální potravina Karlovarského kraje bude udělena v těchto kategoriích:

1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
5. Pekařské výrobky, včetně těstovin.
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína).
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody a podobně).

Přihlášky do soutěže mohou přihlašovatelé zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. května na Střední zemědělskou školu v Dalovicích.

Sedmičlenná hodnotitelská komise složená z odborníků ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Agrární komory provede hodnocení přihlášených výrobků 5. června letošního roku.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se uskuteční 12. června v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Oceněné výrobky budou prezentovány formou deseti ochutnávek v různých místech Karlovarského kraje jako součást společenských a kulturních akcí. Stánek s oceněnými potravinami Karlovarského kraje budou moci navštívit zájemci na výstavě Země živitelka," dodala Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Autor: Zdeněk Hnízdil

17.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dětská skupina. Ilustrační foto.
14

Dvouleté děti nejsou do školek zralé. Potřebují individuální péči

Konvoj vozidel armády USA na dálnici D5 nedaleko Plzně.
AKTUALIZOVÁNO
9 32

Vojenský konvoj dnes opustí ČR. Před kasárnymi zasahovala policie

AUTOMIX.CZ

Zapomenuté české automobilky: Wikov nabízel luxus, zaujal i první "kapkou"

Tatru a Škodu zná v naší zemi každý. Jsou tu ale i další, méně známé automobilky, mezi které spadá například Wikov. Strojírenský podnik původně vyrábějící zemědělské stroje vdechnul život vozům, kterým se dnes přezdívá „československý Rolls-Royce".

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies