Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli atraktivní značce Regionální potravina se už dokonce i podvádí

Karlovarský kraj - Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. A současně s tím se objevují i první případy zneužití tohoto označení. Uvedl to Zdeněk Perlinger, jeden z organizátorů soutěže v Karlovarském kraji.

21.8.2014
SDÍLEJ:

Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste.Foto: Foto a video Deník Vladimír Meluzín

„Objevily se případy klamavého označení prodejen značkou Regionální potravina, vyskytly se i případy označení celé produkce výrobce i přesto, že značku může mít pouze určitý oceněný výrobek. Logo bylo dokonce namalováno na autě. Je třeba si uvědomit, že se jedná o chráněnou značku a při jejím zneužití hrozí právní postih. Z toho všeho pak vyplývá, že zboží se značkou Regionální potravina se dobře prodává," konstatoval Perlinger.

Jeho slova potvrzuje i letošní zájem o získání značky. V Karlovarském kraji přihlásilo 20 výrobců do hodnocení celkem 84 produktů. Poprvé také v kategorii Ovoce a zelenina, která dosud nebyla obsazena.

Podmínky pro použití značky Regionální potravina jsou podle Perlingera jasně stanoveny. Kromě jiného může o značku žádat pouze výrobce. Jeho produkt musí tvořit ze 70 procent tuzemské suroviny a hlavní složka výrobku musí být stoprocentně tuzemská. „Nejdéle do šesti měsíců ode dne udělení značky se musí její logo objevit na oceněném produktu," poznamenal Perlinger. Jeho konečné zpracování se pak musí odehrát na území Karlovarského kraje. „To byl v minulosti u některých přihlášených produktů problém, protože například u některých masných výrobků probíhalo uzení v jiném kraji," dodal Perlinger.

Výrobky letos hodnotila osmičlenná komise, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky," uvedl krajský radní Václav Jakubík.

Nejúspěšnější producenti včera převzali za oceněné výrobky ceny od Karlovarského kraje. V říjnu pak dostanou ještě cenu Ministerstva zemědělství při Festivalu jablek v Mariánských Lázních. „Lidé mohou úspěšné produkty ochutnat na 13 akcích v kraji. Bohužel, ani letos se nám nepodařilo proniknout do Chebu," řekl Perlinger.

Oceněné výrobky a producenti

Pekařské výrobky

1. Chléb Boží Dar Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

2. Máslový svatební koláček Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

3. Rychnovský dalamánek Antonín Baborovský

3. Preclíkový vrták Mir. Diviš

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

1. Bečovské oplatky Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

2. Karlovarská minerální pralinka Miroslav Marek

3. Karlovarské pralinky Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

Mléčné výrobky ostatní

1. Bečovské oplatky Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

2. Karlovarská minerální pralinka Miroslav Marek

3. Karlovarské pralinky Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

Sýry včetně tvarohu

1.- 2. Ovčí sýr Arnika Horský statek Abertamy, s. r. o.

1.- 2. Tvaroh Belina, s.r.o.

3. Ovčí pivní sýr Horský statek Abertamy, s. r. o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

1. Polotmavý 12° ležák Pivovar Permon, s.r.o.

2. Světlý 12° ležák Pivovar Permon, s.r.o.

3. Kynšperský zajíc 12° polotmavý ležák Kynšperský pivovar, s. r. o.

Masné výrobky trvanlivé

1. Chebský kabanos Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

2. Dyleňská klobása Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

3. Slavkovský salám Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

1. Hroznětínská šunka krůtí Ladislav Zdeněk

2. Lázeňská vepřová šunka Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

3. Myslivecká slanina Pelant, s.r.o.

Ovoce a zelenina

1. Sušené višně Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

2. Sušená jablka plátky Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

3. Sušená jablka hranolky Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

Ostatní

1. Krásenské čajování švestkové Jitka Šimůnková

2. Krásenské čajování dědečkovo Jitka Šimůnková

3. Krásenské čajování babiččino Jitka Šimůnková

3. Lesní med z doupovských lesů Josef Šefčík

Autor: Vladimír Meluzín

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z Brna do Prahy nově jezdí více spojů. Dopravce FlixBus přidal nové autobusy (do zelena). Chce porazit dominantní RegioJet (žluté).
6

Souboj žluté a zelené. Cestující z Brna do Prahy svezou další autobusy

Lázně Bohdaneč. Fontána na Masarykově náměstí.
8

Lázně hlásí plno. Po letech škrtů se pustily i do oprav

Nepřekračujte červenou linii, varuje Jižní Korea severního souseda

Pokud Severní Korea vypustí mezikontinentální raketu s jadernou hlavicí, překročí "červenou hranici", prohlásil ve čtvrtek jihokorejský prezident Mun Če-in. Spojené státy jsou připraveny zasáhnout, ale slíbily, že jakoukoli vojenskou akci si dají schválit jihokorejskou vládou.

Pohledem Stanislava Šulce: Slyšet HDP růst

Výkon ekonomiky je stále obdivuhodnější. Tedy alespoň to tak vypadá u stolů makroekonomů, kteří sledují výlučně růst hrubého domácího produktu. Růst HDP o 4,5 procenta by nám mohli ostatní snad i závidět. Proti tomu však stojí rostoucí počet nespokojených lidí, kterým je růst HDP lhostejný, protože jej jednoduše neprožívají. Kvalita jejich životů stagnuje stejně jako platy, mírný růst vyváží stále sílící zdražování, které se zdaleka neomezuje jen na máslo.

RECENZE: Retro pro tátu. Strniště pro Jana Svěráka

Laskavé retro z těžké doby. Natočené podle klíče Obecné školy. To je v kostce nový film Jana Svěráka Po strništi bos, který režisér natočil spíš kvůli otci nežli kvůli sobě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení