VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kvůli atraktivní značce Regionální potravina se už dokonce i podvádí

Karlovarský kraj - Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste. A současně s tím se objevují i první případy zneužití tohoto označení. Uvedl to Zdeněk Perlinger, jeden z organizátorů soutěže v Karlovarském kraji.

21.8.2014
SDÍLEJ:

Pochlubit se značkou Regionální potravina začíná být skutečně prestižní záležitostí. Počet producentů potravinářských výrobků, kteří o ni každoročně usilují, roste.Foto: Foto a video Deník Vladimír Meluzín

„Objevily se případy klamavého označení prodejen značkou Regionální potravina, vyskytly se i případy označení celé produkce výrobce i přesto, že značku může mít pouze určitý oceněný výrobek. Logo bylo dokonce namalováno na autě. Je třeba si uvědomit, že se jedná o chráněnou značku a při jejím zneužití hrozí právní postih. Z toho všeho pak vyplývá, že zboží se značkou Regionální potravina se dobře prodává," konstatoval Perlinger.

Jeho slova potvrzuje i letošní zájem o získání značky. V Karlovarském kraji přihlásilo 20 výrobců do hodnocení celkem 84 produktů. Poprvé také v kategorii Ovoce a zelenina, která dosud nebyla obsazena.

Podmínky pro použití značky Regionální potravina jsou podle Perlingera jasně stanoveny. Kromě jiného může o značku žádat pouze výrobce. Jeho produkt musí tvořit ze 70 procent tuzemské suroviny a hlavní složka výrobku musí být stoprocentně tuzemská. „Nejdéle do šesti měsíců ode dne udělení značky se musí její logo objevit na oceněném produktu," poznamenal Perlinger. Jeho konečné zpracování se pak musí odehrát na území Karlovarského kraje. „To byl v minulosti u některých přihlášených produktů problém, protože například u některých masných výrobků probíhalo uzení v jiném kraji," dodal Perlinger.

Výrobky letos hodnotila osmičlenná komise, tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

„Kvalita produktů našich regionálních zemědělců a potravinářů stále stoupá, hodnotitelská komise proto neměla vůbec jednoduchou práci. Věřím, že se nám nakonec skutečně podařilo vybrat to nejlepší z naší místní nabídky," uvedl krajský radní Václav Jakubík.

Nejúspěšnější producenti včera převzali za oceněné výrobky ceny od Karlovarského kraje. V říjnu pak dostanou ještě cenu Ministerstva zemědělství při Festivalu jablek v Mariánských Lázních. „Lidé mohou úspěšné produkty ochutnat na 13 akcích v kraji. Bohužel, ani letos se nám nepodařilo proniknout do Chebu," řekl Perlinger.

Oceněné výrobky a producenti

Pekařské výrobky

1. Chléb Boží Dar Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

2. Máslový svatební koláček Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

3. Rychnovský dalamánek Antonín Baborovský

3. Preclíkový vrták Mir. Diviš

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

1. Bečovské oplatky Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

2. Karlovarská minerální pralinka Miroslav Marek

3. Karlovarské pralinky Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

Mléčné výrobky ostatní

1. Bečovské oplatky Stanislav Pytlík, pekařství a cukrářství

2. Karlovarská minerální pralinka Miroslav Marek

3. Karlovarské pralinky Karlovarská pekárna TREND, s. r. o.

Sýry včetně tvarohu

1.- 2. Ovčí sýr Arnika Horský statek Abertamy, s. r. o.

1.- 2. Tvaroh Belina, s.r.o.

3. Ovčí pivní sýr Horský statek Abertamy, s. r. o.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

1. Polotmavý 12° ležák Pivovar Permon, s.r.o.

2. Světlý 12° ležák Pivovar Permon, s.r.o.

3. Kynšperský zajíc 12° polotmavý ležák Kynšperský pivovar, s. r. o.

Masné výrobky trvanlivé

1. Chebský kabanos Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

2. Dyleňská klobása Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

3. Slavkovský salám Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

1. Hroznětínská šunka krůtí Ladislav Zdeněk

2. Lázeňská vepřová šunka Roman Jelen, řeznictví a uzenářství

3. Myslivecká slanina Pelant, s.r.o.

Ovoce a zelenina

1. Sušené višně Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

2. Sušená jablka plátky Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

3. Sušená jablka hranolky Regent Plus Žlutice, spol. s r.o.

Ostatní

1. Krásenské čajování švestkové Jitka Šimůnková

2. Krásenské čajování dědečkovo Jitka Šimůnková

3. Krásenské čajování babiččino Jitka Šimůnková

3. Lesní med z doupovských lesů Josef Šefčík

Autor: Vladimír Meluzín

21.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
27 12

Odvolání Hermana? Babiš jen odvádí pozornost, tvrdí Sobotka

Martin Kratochvíl.

Týdenní zkrat: Eutanazie nebude

Šéf znojemský záchranky Růžička: Budu pracovat dál jako řadový lékař

/ROZHOVOR/ Ve funkci vedoucího lékaře znojemského Územního oddělení Znojmo Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje skončil k poslednímu dubnu doktor Arnošt Růžička.

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Učitel plánické základní školy Dušan Kučera, který neunesl hajlování třináctiletého romského žáka a vystartoval na něj, se nedopustil žádného trestného činu ani přestupku. K tomu závěru došla klatovská policie.

Vzkaz Česku? Jednání na vlastní pěst je jen iluzí, upozornil Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil dnešní mimořádný summit Evropské unie kvůli schválení tzv. vodítek pro brexit za nejdůležitější v jeho dosavadním životě. Samotné schvalování trvalo jen čtyři minuty.

Proti drůbeží farmě v Nemanicích bojují místní občané i Němci

Proti výstavbě farmy na vykrmování brojlerů v Nemanicích stojí politici, občanská sdružení i samotní občané.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies