VYBERTE SI REGION

Menu v mateřské škole: maso versus čočka

Karlovy Vary - Ještě více luštěnin a zeleniny na straně jedné, na té druhé pak méně cukrů a masa. Tak by mohlo vypadat menu pro děti z 1. mateřské školy v Krymské ulici v Karlových Varech. Část rodičů se však na změny ve stravování dívá s nedůvěrou.

13.2.2014
SDÍLEJ:

Jaké jídlo nabídnout dětem v mateřské škole? O tom se vedou debaty.Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

„Nejsem odpůrcem zdravé výživy, ale připadá mi, že tímto chtějí dělat z tří až šestiletých dětí vegetariány. Viděl jsem ukázku jídelníčku a názvy jako čočková paštika či sojové maso s jáhlami vypadají dost děsivě," myslí si Aleš Hrubý s tím, že stávající nabídka jídel je podle něj vyhovující.

„Podobnou stravu bych uvítal tak maximálně jednou týdně," poznamenal Hrubý, jehož dcera školku navštěvuje. Stejně mluví i Milan Weisser. „Směřují to do vegetariánství. Nemyslím, že je to správné. Nyní to mají nakombinované dobře, mají často rybu, ovoce," uvedl pro Deník Weisser.

Školka se podle své ředitelky Zdeňky Tiché přechodu na zdravé stravování věnuje dlouhodobě. „Naprosto vylučuji, že se od března radikálně změní jídelníček pro děti, není to o tom, že teď začneme vařit zdravě," upozornila Tichá.

„Už pět let zavádíme odlehčená jídla, netradiční pokrmy, tmavé pečivo a třeba také čerstvou vodu a ubíráme slazené nápoje," vyjmenovala ředitelka. „Samozřejmě dodržujeme příslušné normy a vyhlášky," poznamenala

O přednostech zdravé výživy dnes do školky přijedou pro personál a rodiče přednášet manželé Škvařilovi, specializující se na zdravý životní styl. „Bude to o používání netradičních surovin, technologických postupů a pohledu na stravovací návyky," řekla ředitelka s tím, že negativní reakce ze strany rodičů nezaznamenala.

„Jsme zatím neformální skupina rodičů, kteří se snaží, aby jídlo ve školkách bylo zdravější. Paní ředitelka to vzala hodně za své," je spokojený Tomáš Grosser z Iniciativy za zdravější stravování ve školních jídelnách. Do školky chodí jeho malý syn.

„Narůstá počet alergiků a stravovací návyky se vytváří už v dětství. Pokud byly špatné, projeví se to až mnohem později," vysvětluje Grosser, proč je podle něj osvěta v oblasti stravování nutná.

Autor: Polák Martin

13.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bugatti už prodalo 220 nových Chironů. Kupci na auto mohou čekat i tři roky

Od představení modelu Chiron v březnu letošního roku už automobilka Bugatti našla kupce pro 220 exemplářů tohoto nástupce legendárního Veyronu. Z auta se však zatím raduje jediný zákazník, všichni ostatní ještě musejí čekat.

Zmlátil dvě ženy. Zdržely jej ve prý ve frontě u pokladny

Pardubice - Z výtržnictví obvinila pardubická policie 47letého muže, který měl zmlátit dvě ženy. Jednu vážně zranil.

EET padá na zákazníky, restaurace zdražují

Berounsko - V jaké míře zasahuje nová povinnost elektronické evidence tržeb hospodským do provozu restaurací? Je jim na obtíž, nebo se s ní po sedmi dnech už sžili? Na Berounsku převažují zastánci prvního názoru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies