VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Menu v mateřské škole: maso versus čočka

Karlovy Vary - Ještě více luštěnin a zeleniny na straně jedné, na té druhé pak méně cukrů a masa. Tak by mohlo vypadat menu pro děti z 1. mateřské školy v Krymské ulici v Karlových Varech. Část rodičů se však na změny ve stravování dívá s nedůvěrou.

13.2.2014
SDÍLEJ:

Jaké jídlo nabídnout dětem v mateřské škole? O tom se vedou debaty.Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

„Nejsem odpůrcem zdravé výživy, ale připadá mi, že tímto chtějí dělat z tří až šestiletých dětí vegetariány. Viděl jsem ukázku jídelníčku a názvy jako čočková paštika či sojové maso s jáhlami vypadají dost děsivě," myslí si Aleš Hrubý s tím, že stávající nabídka jídel je podle něj vyhovující.

„Podobnou stravu bych uvítal tak maximálně jednou týdně," poznamenal Hrubý, jehož dcera školku navštěvuje. Stejně mluví i Milan Weisser. „Směřují to do vegetariánství. Nemyslím, že je to správné. Nyní to mají nakombinované dobře, mají často rybu, ovoce," uvedl pro Deník Weisser.

Školka se podle své ředitelky Zdeňky Tiché přechodu na zdravé stravování věnuje dlouhodobě. „Naprosto vylučuji, že se od března radikálně změní jídelníček pro děti, není to o tom, že teď začneme vařit zdravě," upozornila Tichá.

„Už pět let zavádíme odlehčená jídla, netradiční pokrmy, tmavé pečivo a třeba také čerstvou vodu a ubíráme slazené nápoje," vyjmenovala ředitelka. „Samozřejmě dodržujeme příslušné normy a vyhlášky," poznamenala

O přednostech zdravé výživy dnes do školky přijedou pro personál a rodiče přednášet manželé Škvařilovi, specializující se na zdravý životní styl. „Bude to o používání netradičních surovin, technologických postupů a pohledu na stravovací návyky," řekla ředitelka s tím, že negativní reakce ze strany rodičů nezaznamenala.

„Jsme zatím neformální skupina rodičů, kteří se snaží, aby jídlo ve školkách bylo zdravější. Paní ředitelka to vzala hodně za své," je spokojený Tomáš Grosser z Iniciativy za zdravější stravování ve školních jídelnách. Do školky chodí jeho malý syn.

„Narůstá počet alergiků a stravovací návyky se vytváří už v dětství. Pokud byly špatné, projeví se to až mnohem později," vysvětluje Grosser, proč je podle něj osvěta v oblasti stravování nutná.

Autor: Polák Martin

13.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Kuchař Michael Solnička alias Mr. Steak bude od podzimu šéfkuchařem nového steakového restaurantu v Olomouci.
1 2

Mr. Steak: Gastronomický boom? Olomouc teď dává zbytku republiky na frak

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

/ANKETA/ Předseda ANO Andrej Babiš se opět nedorazil na politickou debatu Otázky Václava Moravce v České televizi. Účast v dnešním přímém přenosu podle moderátora pořadu Moravce Babiš původně slíbil, ale pak ji zrušil kvůli nemoci člena rodiny.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies