VYBERTE SI REGION

Menu v mateřské škole: maso versus čočka

Karlovy Vary - Ještě více luštěnin a zeleniny na straně jedné, na té druhé pak méně cukrů a masa. Tak by mohlo vypadat menu pro děti z 1. mateřské školy v Krymské ulici v Karlových Varech. Část rodičů se však na změny ve stravování dívá s nedůvěrou.

13.2.2014
SDÍLEJ:

Jaké jídlo nabídnout dětem v mateřské škole? O tom se vedou debaty.Foto: Foto Deník Vladimír Meluzín

„Nejsem odpůrcem zdravé výživy, ale připadá mi, že tímto chtějí dělat z tří až šestiletých dětí vegetariány. Viděl jsem ukázku jídelníčku a názvy jako čočková paštika či sojové maso s jáhlami vypadají dost děsivě," myslí si Aleš Hrubý s tím, že stávající nabídka jídel je podle něj vyhovující.

„Podobnou stravu bych uvítal tak maximálně jednou týdně," poznamenal Hrubý, jehož dcera školku navštěvuje. Stejně mluví i Milan Weisser. „Směřují to do vegetariánství. Nemyslím, že je to správné. Nyní to mají nakombinované dobře, mají často rybu, ovoce," uvedl pro Deník Weisser.

Školka se podle své ředitelky Zdeňky Tiché přechodu na zdravé stravování věnuje dlouhodobě. „Naprosto vylučuji, že se od března radikálně změní jídelníček pro děti, není to o tom, že teď začneme vařit zdravě," upozornila Tichá.

„Už pět let zavádíme odlehčená jídla, netradiční pokrmy, tmavé pečivo a třeba také čerstvou vodu a ubíráme slazené nápoje," vyjmenovala ředitelka. „Samozřejmě dodržujeme příslušné normy a vyhlášky," poznamenala

O přednostech zdravé výživy dnes do školky přijedou pro personál a rodiče přednášet manželé Škvařilovi, specializující se na zdravý životní styl. „Bude to o používání netradičních surovin, technologických postupů a pohledu na stravovací návyky," řekla ředitelka s tím, že negativní reakce ze strany rodičů nezaznamenala.

„Jsme zatím neformální skupina rodičů, kteří se snaží, aby jídlo ve školkách bylo zdravější. Paní ředitelka to vzala hodně za své," je spokojený Tomáš Grosser z Iniciativy za zdravější stravování ve školních jídelnách. Do školky chodí jeho malý syn.

„Narůstá počet alergiků a stravovací návyky se vytváří už v dětství. Pokud byly špatné, projeví se to až mnohem později," vysvětluje Grosser, proč je podle něj osvěta v oblasti stravování nutná.

Autor: Polák Martin

13.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies