„Problematickou záležitostí je hlavně prostor," sdělil starosta s tím, že knihovna sice sídlí v krásné secesní vile, místo má ale i svá negativa.

„Budova samotná nevytváří nejlepší podmínky pro styk s veřejností. Není bezbariérová a nemůže zde být rozšířený volný výběr knih, protože prostory nejsou tak velké," vysvětloval, proč město začalo opět uvažovat o přístavbě.

„Máme již zpracovanou studii. I z hlediska ekonomiky provozu by bylo vhodné myšlenku oprášit," podotkl s tím, že akce sice v plánu investic na následující tři roky není, ale za pomoci dotace by mohlo být reálné ji dotáhnout do konce.

„Studii připravoval ještě architekt Luděk Vystyd," sdělil místostarosta Tomáš Linda. „Budovu dětského oddělení by město mohlo využít pro jiné aktivity nebo by mohla být prodaná a výnos by putoval právě na přístavbu," dodal s tím, že odhadované náklady by se mohly pohybovat mezi 20 až 30 miliony korun.

Do druhého kola postoupilo pět nejlepších kandidátů

Novou ředitelku knihovny vybrali minulý týden chebští radní. Do druhého kola výběrového řízení postoupilo pět nejlepších kandidátů a vítězkou se nakonec stala Martina Kuželová, mluvčí města Chebu a bývalá šéfredaktorka Chebského deníku. Do nové funkce by měla nastoupit od 1. ledna.

Dosavadní ředitelka knihovny Bohuslava Kojanová, která zařízení vedla od roku 1988, v červenci zemřela.