Nyní hejtman Martin Havel vede kandidátku sociálních demokratů do letošních krajských voleb. My jsme se ho proto zeptali:

Sledujete předpokládané předvolební preference jednotlivých stran a hnutí?

Sleduji, ale nemyslím si, že se z nich dá vyčíst výsledek voleb. V Karlovarském kraji se na čelných místech střídají tři subjekty, z nichž jedním je ČSSD, což je pro nás dobrá vizitka. Důležité ale bude umístění dalších stran a hnutí. Rozhodně se kvůli předvolebním odhadům v noci nebudím.

Vy jste lídrem kandidátky sociálních demokratů do krajských voleb. V obou uplynulých krajských volbách se tato strana umístila na předních místech, jednou volby vyhrála, před čtyřmi lety byla druhá. To znamená, že se od vás čeká přinejmenším stejný výsledek i letos. Jak byste ale přijal například porážku?

Kdyby ČSSD hodně ztratila a výsledek voleb by pro nás znamenal debakl, pak bych z toho pro sebe vyvodil důsledky. Ať bude výsledek krajských voleb jakýkoliv, pro ČSSD výborný, nebo špatný, obojí přijmu s pokorou a bez hysterie.

Hnutí ANO už oznámilo, že pokud by krajské volby vyhrálo, pak by si nárokovalo post hejtmana. Lze tedy říct, že je to pro ČSSD nevýraznější volební soupeř. Sledujete jejich volební program a kampaň? Zajímáte se i o KSČM? Ta ČSSD před čtyřmi lety v krajských volbách předběhla a vyhrála…

Já soupeře nikdy nepodceňuji, ale jsem si zároveň vědom toho, že například ANO má jiné voliče než my. Rekrutují se jak z levice, tak z pravice, jsou to voliči, kteří nebyli nijak ukotveni. Hnutí ANO ale podle mne žádný volební program nenabízí. To, co slyším, jsou jenom fráze. A jejich kampaň? Tím se příliš nezabývám, máme dost práce s volební kampaní ČSSD. Tu máme velmi intenzivní, ale úspornou. A to z mnoha důvodů, ale to jsou naše stranické věci. Snažíme se s lidmi v kraji mluvit a náš program vysvětlovat, kontakt s nimi je nesmírně důležitý. Snažíme se voliče oslovovat i na plakátech a billboardech, prostě chceme, aby ČSSD byla v kraji vidět i slyšet. Takže jsme v jednom kole. A komunisté? Těm tak trochu závidím. Ti mají kampaň téměř neznatelnou, ale i kdyby nedělali žádnou, volební výsledek mít budou.

S lídry politických stran a hnutí, které mají podle volebních průzkumů šanci v krajských volbách uspět, jste se setkal v televizní debatě České televize. Tam jste všichni obhajovali své volební priority, definovali největší krajské problémy a nastínili jejich řešení. Jak na vás vaši političtí soupeři působili?

Nemyslím si, že právě já bych měl úroveň této debaty hodnotit. Ale když se ptáte, z tohoto setkání jsem měl přiměřený pocit. Nic mě nešokovalo, ale ani nenadchlo. Doufám jen, že diváci, kteří debatu sledovali, si z ní odnesli ohledně D6 to, že namísto polovičatých řešení se snažíme, aby se nemusel dálniční poplatek platit vůbec na celém úseku D6 od Chebu do Karlových Varů.

Do funkce hejtmana jste před půldruhým rokem nenastupoval s příliš velkým nadšením. A vůbec jste se tím netajil. Jak byste tuto dobu teď zhodnotil?

Nevěděl jsem, do čeho jdu. Že jako hejtman budu stát na hoře, kde více fouká, že budu všem více na očích. Hejtman kraje je exponovaná funkce, takže mám méně času na rodinu i na sebe. Ale práce je to velmi zajímavá, i když není mým hobby pronášet projev na každé kulturní, sportovní či společenské události. Exhibovat mě nebaví. A musel jsem se naučit jednat a naslouchat, ve čtyřkoalici není možné někoho zválcovat a prosazovat si svou pravdu za každou cenu, stejně tak si ale nemůžete nechat všechno líbit od koaličních kolegů.

Když jste byl do funkce hejtmana zvolen, musel jste čelit i narážkám, že vy budete jenom loutkou, zatímco váš stranický kolega, náměstek Pánik, bude tím skutečným prvním mužem v kraji. Jak jste byl tedy spokojen s týmem, s nímž jste kraj vedl? Tedy do voleb stále vedete? Neuvažoval jste někdy o tom, že s tím seknete? Co bylo za tuto dobu pro vás nejtěžší?

Kolega Jakub Pánik je pracovitý, je mojí oporou, ale do svých rozhodnutí si zasahovat nenechám. Koaličního týmu ve vedení kraje si vážím, ale samozřejmě si umím představit ještě i lepší. Dokázali jsme se dohodnout téměř na všem, což ode všech vyžadovalo velký kus sebezapření. O dezerci jsem neuvažoval, i když pochybnost k této práci patří. Protože pokud si myslíte, že být politikem je to jediné nejvyšší poslání, pak je to cesta do pekel. A co bylo pro mě nejtěžší? Držet naši linii a zároveň koaliční dohody. I když to na druhou stranu byla dobrá zkušenost.

A co se podle vás podařilo?

Určitě se nám podařilo modernizovat krajskou nemocnici, budovy i přístrojové vybavení, jsem hodně rád, že chebská nemocnice získala nový lineární urychlovač. Podařilo se nám zlepšit dopravní infrastrukturu, vždyť v kraji to není jenom o nedokončené D6, o níž se nyní mluví téměř neustále, ale v kraji máme i komunikace druhých a třetích tříd, které se nám daří postupně opravovat. A nesmím zapomenout na obchvat Chebu či Hroznětína. Úspěšně jsme si vedli i v sociálních službách, ve školství a dalších oborech. Podle krajských statistik dáváme nejvíce prostředků na jednoho občana, jsme na špici v podpoře sportu, kultury i památek. Podpořili jsme nábor doktorů i zdravotních sester motivačními prostředky, středoškolským i vysokoškolským studentům nabídli stipendia, čímž chceme omezit úbytek obyvatel v kraji.

Mohl bych v tomto výčtu pokračovat, ale pokud bych to shrnul, snažili jsme se o to, aby se lidem v kraji žilo lépe. Zjišťovali jsme, co lidi trápí a jaké mají problémy, snažili jsme se o permanentní kontakt a zavedli jsme pravidelná výjezdní zasedání rady v různých městech kraje. Spolupráce se starosty se nám osvědčila, za řadou z nich jsem zajel do těch nejmenších obcí, které si mnohdy se svými problémy neporadí tak jako ty velké.

Kam byste napřel své síly, kdybyste byl znovu zvolen hejtmanem?

Určitě by to byl rozvoj dalších průmyslových parků, už nyní se chystá další zóna v Chebu a Starém Sedle u Sokolova. Ty zaručí další pracovní místa pro naše obyvatele. Stále dokola se v kraji řeší nízké platy, ale to vychází z toho, že zde hodně lidí pracuje ve službách. Ale i to se dá řešit podporou podnikání, noví investoři v technických oborech nabízejí vyšší platy. Jednáme o zřízení institutu balneologického výzkumu lázeňské léčby, který by více pozvedl její prestiž. To je zase argument pro pojišťovny, aby lázeňství více podpořily. A náš kraj potřebuje veřejnou vysokou školu s obory zaměřenými na balneologii a fyzioterapii. Mám taky radost z toho, že se mi povedlo iniciovat projekt zabezpečení krajských škol, v současnosti už se v nich montují nové kamery, vstupní turnikety, do konce roku chceme mít chráněny děti i učitele na všech 26 školách, ale za osobní úkol si beru bezpečnost v kraji vůbec, i s ohledem na současnou situaci v Evropě. Je toho daleko více, to bych musel zopakovat celý volební program ČSSD.

A ještě jedna otázka. Šla by ČSSD do koalice s KSČM? A v případě, že by šla do koalice s ANO, byli byste ochotni přepustit post hejtmana právě tomuto hnutí? A vy byste souhlasil s pozicí třeba krajského náměstka?

S komunisty jsme už v koalici byli a například s Evou Valjentovou nemám vůbec žádný problém. Ale s některými jinými jmény na jejich kandidátce problém mám. A také mě zamrzelo, že KSČM nedodržela koaliční dohodu, a uprostřed volebního období jsme tak museli řešit novou koalici. A pokud jde o ANO a jejich případný nárok na post hejtmana, k tomu bych se nerad vyjadřoval. To ode mne nechtějte, je to předčasné. Snad jen dovětek, já do Prahy nemířím a vždy jsem připraven za tento kraj bojovat.