„Přímo z krajského rozpočtu to bude téměř 400 milionů korun. Značnou část z plánovaných staveb by ale měly pokrýt dotace, ty z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad jsou ale zatím nejisté," uvedl hejtman Josef Novotný (ČSSD).

V investiční části rozpočtu krajské správy a údržby silnic převažují zase akce, na které chce kraj získat dotace. Celkem 190 milionů korun by na krajské silnice mělo přijít z ROP Severozápad, který je už několik měsíců pozastavený.

Celkem 80 milionů korun by mělo jít na zahájení stavby jihovýchodního obchvatu Chebu, 90 milionů korun na modernizaci silniční sítě v okolí Hroznětína a 20 milionů na silnici Merklín - Pstruží. „Pokud se rychle nepodaří ROP Severozápad rozjet, tyto stavby se odloží a zřejmě se realizovat nebudou," konstatoval Novotný.

Z operačního programu Životní prostředí by kraj mohl získat 30 milionů korun na zajištění skalního masivu mezi Karlovými Vary a Kyselkou, z přeshraničního programu Cíl 3 pak 19 milionů na silnici Broumov - Tři Sekery.

Z vlastních prostředků by kraj měl letos investovat spíše do malých staveb v řádech několika milionů korun. Téměř 21 milionů korun si nechává na výkupy pozemků pro plánované stavby. V rozpočtu na silnice se letos počítá rovněž s výkupy některých pozemků. Ty jsou důležité pro zahájení nových staveb.