V dokumentu podle náměstků Martina Havla a Petra Navrátila (ČSSD) není v auditu jediná výhrada či výtka, kterou by kraj připustil.

„Auditoři nepostupovali správně. Porušili zákon o finanční kontrole a a my rozporujeme jeho jednotlivá vyjádření. Zpráva nebyla dokončena, jednotlivé subjekty, které jsou v něm kritizovány, nebyly informovány. Chybí nám komplexní souhrnná zpráva. Na výběrová řízení je podle nás jedinou autoritou Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," vysvětlili politici, proč z tohoto dokumentu vycházet nemohou.

Náměstkové Havel i Navrátil v této kontrole navíc vidí jasné politické zadání.

Audit mimo jiné podle serveru Aktuálně.cz upozorňuje na to, že kraj při stavbě Centra vzdělávání Integrované střední školy v Sokolově utratil 390 milionů ze čtyř set milionů korun protizákonně. Hlavní chyby se kraj údajně dopustil při samotném zadání zakázky. Nabídky hodnotil nejen podle ceny, ale také podle návrhu, jak stavební firma zamezí kolizi výstavby s provozem školy. Kraj údajně zadal protiprávně i vícepráce za tři a půl milionu korun a zákon obešel i v zakázce na projektový dozor.

Stejně dopadlo i Centrum technického vzdělávání v Ostrově a projekty na opravu krajských silnic, které realizovala Správa a údržba silnic Karlovarského kraje.

Podle Tomáše Hybnera (LEV 21), místopředsedy Výboru regionální rady soudržnosti, která také audit zpochybňuje a má k němu řadu výhrad, byly vyjma sokolovské technické průmyslovky, u níž je proplacení 179 milionů korun zadržováno, už uhrazeny všechny kritizované projekty.

Na dotaz, co by se stalo, kdyby Evropská komise přerušila financování Regionálního operačního programu Severozápad, ale uvedl, že všechno k tomu směřuje. Na to by podle něj doplatily subjekty, které mají projekty, na něž žádají dotace z EU, rozpracovány či o evropské dotace budou žádat.