VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ovčí sýr z Abertam nadchl porotu, stal se Českou biopotravinou roku 2011

Abertamy - Vítězem jubilejního desátého ročníku soutěže, a tedy Českou biopotravinou roku 2011 byl vyhlášen ovčí biosýr Arnika z Horského statku Abertamy na Karlovarsku. Odborná porota vítěze vybrala mezi dalšími 57 nominovanými biopotravinami.

28.2.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

„Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné, tento ale chutná skvěle,“ řekl předseda odborné poroty Pavel Maurer.

Ovčí sýr Arnika je plnotučný, lisovaný sýr z nízkozahřívané sýřeniny, s dobou zrání od dvou  do šesti  měsíců. Horský statek Abertamy  vyrábí přírodní farmářské sýry z kravského, ovčího a kozího mléka v BIO kvalitě v Salaši Ryžovna nedaleko Božího Daru.

„Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Na rozdíl od průmyslově vyráběných sýrů, které se vyrábí celý rok a jejich chuť a kvalita jsou neustále stejné, jsou naše sýry živými bioprodukty. Kvalita a chuť sýrů se mění v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy, počasí nebo roční období,“ vysvětlil Petr Zacharda, jednatel společnosti.

Ovčí mléko pochází z vlastního chovu ovcí, pasených na jižních svazích v okolí nedaleké obce Mariánská.  Vítěz obdrží  zdarma zájezd na světový veletrh biopotravin BioFach 2013. Tento veletrh každoročně navštíví přes 40 tisíc odborníků z celého světa.

Letos také poprvé nabízí organizátoři akce Prague Food Festivalu zdarma prezentaci vítězi soutěže Česká biopotravina roku.

Stánek na prestižním místě v Královské zahradě Pražského hradu bude moci Horský statek Abertamy pro prodej a prezentaci svých výrobků využít během tří květnových festivalových dnů.

„Jsem rád, že opět zvítězil netradiční a přitom vynikající bioprodukt z české farmy,“ komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory České republiky.

Autor: Ivana Kalinová

28.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Boje o Mosul
14

Iráčtí vojáci zneškodnili v Mosulu sebevražedné atentátníky

Žralok způsobil paniku na mallorské pláži
2 6

Ke břehům Mallorky připlul žralok. Lidé se s křikem vrhali ke břehu.

Horké počasí negativně ovlivňuje kondici řidičů

Letní vedra negativně působí na kondici řidičů, mají problém s udržením koncentrace, snadno se unaví a pomaleji reagují. Před i při jízdě v horkém počasí by proto měli dodržovat určité zásady, které je udrží za volantem fit. Dnes to sdělil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti. Ve znamení horkých dnů je i současný červen, do jehož konce sice zbývá ještě týden, přesto už je netragičtějším měsícem roku. Podle policejních statistik si červnové dopravní nehody dosud vyžádaly 51 obětí.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 170 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila čtyřpatrová turistická loď Almirante se 170 pasažéry. Úřady zatím potvrdily devět obětí, 28 lidí se stále pohřešuje.

Vláda posoudí změnu volebního zákona reagující na spor Drábové

Změnu volebního zákona, na jejímž základě by nově vysocí představitelé státních orgánů mohli být zároveň krajskými zastupiteli, dnes projedná vláda. Poslanecký návrh podporovaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) vznikl na základě sporu jeho úřadu o mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ve středočeském zastupitelstvu. Pře vznikla kvůli odlišnému znění volebního a služebního zákona, Drábová se funkce zastupitelky vzdala po slibu vrcholných politiků, že zákon změní.

Buďte rychlí na zemi i na vodě. K tomuto Lamborghini dostanete rychlostní člun

Tento výhodný balíček auta a člunu ladí jak rychlostí, tak stylem. U jednoho floridského prodejce se totiž objevilo Lamborghini, ke kterému dostanete i stejně šílený a rychlý člun. Nabídce však odpovídá i cenovka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies