Největšími pořadateli letních táborů jsou tradičně domy dětí a mládeže. Například sokolovský Dům dětí a mládeže letos připravil tábory pouze příměstské. Devět pětidenních táborů má ale široké rozpětí tematického zaměření. Zahrnuje sportovní, horolezecký nebo hasičský tábor pro spíše aktivní děti přes chovatelský až po modelářský tábor nebo letní školu keramiky a ručních prací.

Podle ředitelky sokolovského domu dětí Ivy Ondrejkové je příklon k příměstským táborům dán do značné míry finančními možnostmi rodičů. Příměstské tábory jsou tak kompromisem, kdy rodiče mohou dát děti ráno na tábor a večer si je vyzvednou. „Snažíme se držet přijatelné ceny. V ceně tábora mají děti nejen stravu, ale i vstupné na památky, když jedou na výlet, nebo materiál, když jde o například o výtvarné práce," uvedla Ondrejková.

Za týdenní tábor zaplatí rodiče mezi 1500 až 2000 korunami. Zájem o tábory je velký. „Už nyní máme většinu táborů obsazenou. Příměstské tábory máme prakticky každý týden prázdnin. Loni jimi prošlo 264 dětí, letos očekáváme zhruba stejný počet," řekla.

Pět pobytových táborů a šest příměstských chystá letos Domů dětí a mládeže v Chebu. I podle ředitele DDM v Chebu Miloslava Šverdíka se v posledních letech zájem o pobytové tábory snižuje. „Kdysi jsme měli 12 táborů, nyní jen pět. Ale je o ně zájem. Nabídku vyvěsíme v únoru a v březnu je máme obvykle zaplněné. Jezdí často děti z našich kroužků," řekl Šverdík.

Zatímco příměstské tábory stojí do 2000 korun, ty pobytové přijdou na zhruba 4000 korun. „Bohužel ubývají i táborové základny. A v Karlovarském kraji je to opravdu bída, protože dřív se základny stavěly spíše ve středozemí. Ale doprava tak daleko je dnes drahá," uvedl Šverdík.

Dvě táborové základny, na vrchu Vladař a ve Studánce u Aše, nabízí i karlovarský dům dětí. Podle jeho ředitele Miroslava Wimmera navíc kroužky domu dětí pořádají i svá letní soustředění, obvykle týdenní. „Letos ve větším zkoušíme příměstské tábory a je o ně velký zájem," uvedl Wimmer.

Podle něj prakticky zmizely tábory, které dřív pořádali třeba zaměstnavatelé. „Ale myslím, že existují mechanismy, jak by si mohli zaměstnavatelé například odečíst z daní výdaje na tyto účely. Někteří rodiče to tak dělají, ale jde spíše o individuální přístup," řekl Wimmer.

Kromě domů dětí pořádají letní tábory i skautské oddíly, pionýrské organizace i sportovní kluby. Netradiční je například letní tábor na karlovarské hvězdárně.