Tyto relikty lze na Sokolovsku objevit v Kostelní Bříze, Rudolci, Lobzech, Kamenici, ale i v méně známých místech, jako je Paseka, Studánka nebo Čistá.

„Projekt je nyní ve fázi dokončování. Byla vytipována série reliktů, které se nachází na území zaniklých obcí ve Slavkovském lese, a vzniklo 30 projektových dokumentací na jejich následnou obnovu," uvedla ředitelka Místní akční skupiny Sokolovsko Ivana Jágriková. „V současné době se dokončují potřebná povolení. K tomu pak vytvoříme přehledný katalog již schválených úprav jednotlivých míst," poznamenal předseda správní rady Miroslav Bouda.

Současně vysvětlil, že obnova reliktů navazuje na již hotový projekt Zaniklé obce na Březovsku. „O tento fenomén je obrovský zájem. Nebojím se ani říci, že připomenutí historie dnes už neexistujících vesniček mělo velký přínos z hlediska turistického ruchu," pověděl předseda. „Pozůstatky po životě našich předků jsou patrné po celém okolí. Minulý režim za nimi udělal tlustou čáru, jako by tu nic předtím nebylo, jen vojenské pásmo. A to přeci není vůbec pravda. Vždyť odtud byly po válce odsunuty tisíce a tisíce lidí," připomenul Bouda.

A jakých konkrétních reliktů se projekt týká? „Projektanti udělali historický průzkum a našli například stopy po kapličce, která se nacházela v Rudolci. Dnes už tam sice nestojí, ale můj sen je, aby se znovu postavila. Často totiž říkávám, že trocha víry nikomu neuškodí," prohlásil Bouda.

Stranou pozornosti není ani starý hřbitov v Kostelní Bříze. Do jeho prostoru byly nedávno svezeny náhrobní kameny vydolované ze skládky. Z nalezených pomníků má být vybudováno lapidárium. „Dnes už víme, jakým způsobem náhrobky uspořádat a jak ze stávajícího hřbitova udělat důstojné památné místo," doplnil.