Přitom auditorská firma Deloitte údajně tvrdí, že při přidělování evropských peněz se děje bez ohledu na odborná kritéria a leží jen na vůli místní politické elity. Na některé zakázky prý stanovili diskriminační podmínky, kterými mohli odradit případné zájemce nebo nechali vyhrát firmu, která nesplnila technické podmínky zakázky.

To ale členové hodnotících komisí, v nichž zasedali politici, rezolutně odmítají. „Nic takového se nikdy nedělo," tvrdí shodně.

Někteří se po dotazu, zda byla soutěž zmanipulovaná, ostře ohradili, že nikdy v žádné hodnotící komisi nebyli. To jsou například Kamil Řezníček (ODS) nebo krajský zastupitel Jakub Pánik (ČSSD).

Další, třeba náměstek Petr Navrátil (ČSSD), měl důležité jednání.

Naopak náměstek Martin Havel (ČSSD), jenž byl členem hodnotící komise na auditory kritizovanou ISŠTE Sokolov, tvrdí, že si není vědom žádných nestandardních kroků. „Soutěž připravovala externí firma, kterou kraj platil. My jsme pak přidělili body uchazečům podle závazných kritérií a stanovili pořadí. K žádnému ovlivňování ani manipulaci nešlo, to naprosto vylučuji," uvedl.

Krajský radní Vratislav Emler, také člen této komise, potvrdil, že se pravidla striktně dodržovala. Nejprve ale uvedl, že si na nic už nepamatuje. „Bylo to před třemi lety," vysvětlil.

Karel Jakobec (ODS), krajský zastupitel a místostarosta Sokolova, člen hostící komise u zakázek na silnice, zdůraznil, že vždy vyhrávala nejnižší cena a předběžná domluva, kdo zakázku vyhraje, absolutně nepřicházela v úvahu. „To se nedalo zmanipulovat," ohradil se.

Stejného názoru byl i další člen hodnotící komise a krajský zastupitel Radomil Gold (ODS). „K žádných chybám z naší strany nedocházelo. Vše se vždy hodnotilo podle daných kritérií a podmínek. Kdybych o nějakých chybách věděl, tak bych je okamžitě napravil," uvedl Gold.

Glosa redaktorky Ivany Kalinové: Krajské dotační spermie

Fungovaly evropské dotace, které získal Karlovarský kraj, jako ty správné spermie, které našly to správné vajíčko Tedy jinými slovy, podařilo se politikům oplodnit to správné vajíčko, nebo někdy záměrně vyseděli kukaččí vejce, z něhož je potomek, k němuž se nyní nehlásí? To zatím nevíme a pravděpodobně do letošního září vědět ani nebudeme. Co ale víme je to, že Úřad regionální rady se zakázkami, které auditoři vyhodnotili jako rizikové a v rozporu se zákonem, neměl téměř nic společného.

Jaký byl tedy postup? Nejprve byl projekt. Ten podala města, krajský úřad či obce. Pokud splňoval všechny náležitosti, pak byl schválen. A až potom se tyto projekty dostaly do rukou politiků, kteří usedali v hodnotících komisích. Přidělovali body a rozhodovali o vítězi výběrového řízení. Že by neměli známé, nebyli ovlivňováni, to asi nejde ani napsat. Neřkuli a nedej bože tvrdit, že by se do tohoto rozhodování připletly igelitky, špinavé peníze a (p)odvodné milionové desátky. Ne, to vylučujeme. Naši politici přece nic takového neznají. Ani jejich bludné spermie, které by mířily tam, kam neměly.