„Mezi Starým Sedlem a Sokolovem došlo ke střetu osobního vozidla Kia se srnkou, která vběhla osmadvacetileté řidičce do jízdní dráhy. Škoda na vozidle byla předběžně odhadnuta na částku patnáct tisíc korun," popsal jednu z nehod policejní mluvčí Pavel Valenta s tím, že k navlas stejné události došlo u Kraslic, kde cizinci pod auto vběhla také srna.

Podle pozorovatele přírody z klimatologické stanice v Šindelové Rudolfa Kovaříka se dal zvýšený počet nehod s lesní zvěří očekávat. „Zvěř nyní migruje z vyšších poloh ze svých říjišť, kde přečkala léto. Obdobnou situaci můžeme čekat po zimě, kdy se zvěř bude vracet na první místa, kde sleze sníh," řekl Kovařík.

Zatímco některé pojišťovny registrují vzestupný trend střetů se zvěří, Karlovarský kraj podle posledních ukazatelů letos míří opačným směrem. Do konce července řešili policisté v kraji 56 nehod, kdy motorista srazil na silnici divokou zvěř, v roce předchozím jich za stejné období bylo více než jednou tolik, přesně 126.

Lesní zvěř migruje, ohrožuje tak motoristy

K dopravním nehodám s lesní zvěří dochází podle údajů policie po celý rok. „Statisticky významnější jsou měsíce červenec a říjen. Zvěř přebíhá mezi remízky, z lesů do polí," vysvětlil Valenta. „Nejčastější nehody jsou na silnicích R6 a I/13, to ale neznamená, že se zvěř nepohybuje i na jiných místech," upozorňuje mluvčí.

Odborníci teď motoristům radí, aby především v lesních úsecích, kde nejsou zábrany či svodidla, jezdili obezřetně a preventivně snížili rychlost. „Mohou tak v případě potřeby včas zareagovat," poznamenal mluvčí.