V ohrožení byla navíc pracovní místa dvou desítek zaměstnanců.

Téměř dvacet let spoluvlastní Roman Hrdý s Janem Širůčkou společnost ESTO Cheb, která mimo jiné dodávala i hasicí systémy do pandurů. Napjaté vztahy mezi společníky se vyhrotily před několika týdny a podle informací Deníku v něm hrály roli hlavně peníze. Jan Širůčka se chtěl nechat z firmy vyplatit, Roman Hrdý ale na jeho finanční představu nepřistoupil.

Protože se padesátiprocentní podílníci nedohodli, začali oba řešit situaci po svém. Roman Hrdý dal Janu Širůčkovi výpověď z pracovního poměru a svolal valnou hromadu s cílem jej odvolat z pozice jednatele. Obchodní rejstřík ale návrh na jeho výmaz nepřijal. Podle Společenské smlouvy společnosti není totiž valná hromada usnášeníschopná, pokud nejsou přítomni oba společníci.

Problém vygradoval 9. září, kdy svolal valnou hromadu Jan Širůčka. „Ta se konala v Praze, ač se ty dosavadní odehrávaly v Chebu. Navíc se uskutečnila i přes to, že jsem ji ještě před jejím konáním zrušil a právní zástupce pana Širůčky toto oznámení prokazatelně převzal," popisoval Roman Hrdý.

Jaké bylo jeho překvapení, když na pražské valné hromadě brněnský notář osvědčil, že bylo jednání usnášeníschopné, a tak došlo k údajnému odvolání Romana Hrdého z pozice jednatele. Ještě ten den si jeho společník najal bezpečnostní agenturu, která odepřela na pracoviště přístup Romanovi Hrdému i některým zaměstnancům.

„Když jsem zavolal policii, odmítli zasáhnout, protože jsem podle zápisu z valné hromady už nebyl jednatelem," podotýkal Hrdý. Ten samý den navíc Jan Širůčka přišel do banky, ve které chtěl převést zůstatek ze všech firemních účtů na jiné konto. To vyplývá i z dopisu od ředitele banky, který má Deník k dispozici.

Ačkoliv měl chtít Jan Širůčka peníze převést na základě stejného zápisu z valné hromady, kterým vysvětlil své jednání policistům, neuspěl a banka preventivně účty zablokovala. „Pak následovaly tři týdny, během kterých se provoz firmy prakticky zastavil. I ty zaměstnance, které do areálu bezpečnostní agentura vpustila, ochranka hlídala na každém kroku," sdělil Hrdý.

Policisté prý nemohli zasáhnout

O více než týden později nabylo právní moci rozhodnutí Krajského soudu v Plzni, které potvrdilo, že valná hromada opravdu nebyla schopná usnášení, a tak nedošlo k platnému odvolání Romana Hrdého z pozice jednatele. Ten v tu chvíli doufal, že už má policie jasné důkazy, aby mu zajistila přístup do areálu. Podle něj se tak ale nestalo. Policisté prý jen konstatovali, že pan Širůčka opravdu porušuje zákon tím, že jej do firmy nechce pustit, ale nemohou zasáhnout.

Nakonec se mu podařilo se do objektu společnosti dostat za pomoci zaměstnanců. „Od té doby zde raději manžel spal, protože by se sem opět nemusel dostat," podotýkala Kateřina Hrdá, která za svým mužem jezdila do firmy pravidelně i s dcerou.

A tak manželé Hrdých opět hledali, jak se domoci svých práv. „Na policii nám řekli, ať přineseme předběžné opatření, podle kterého bude muset druhý jednatel pustit do areálu všechny, kteří mají platnou smlouvu tedy i mého muže," pokračovala Hrdá.

Jenže jak tvrdila, když na oddělení policie přišla i s požadovaným dokumentem, čekalo ji nemilé překvapení. „Řekli mi, že stejně nic neudělají. Prý se s takovou situací potkali poprvé, a tak nevědí, jak s případem dál naložit," uzavřela s trpkým úsměvem.

Druhému jednateli se dotazy moc nelíbili

Deník chtěl znát i pohled druhého jednatele, Jana Širůčka, který se ale k celé záležitosti zatím nechce příliš vyjadřovat.

„K vašim dotazům uvádím, že mé kroky jsou pouze reakcí na kroky pana Hrdého směřující k jeho nepřátelskému převzetí společnosti ESTO Cheb s. r. o. a poškození dobrého jména společnosti ESTO Cheb s. r. o. a mé osoby. Jelikož v současné době v návaznosti na činy pana Hrdého probíhají úkony orgánů činných v trestním řízení a soudů, nebudu se do skončení těchto řízení k věci konkrétně vyjadřovat," dodal s tím, že informace, ze kterých dotazy Deníku vycházely, jsou „buď značně zkreslené nebo zcela nepravdivé a navozují dojem, že byly formulovány panem Hrdým," řekl.

A proč zatím v případu policie příliš nekonala? Bude konat? Jak se lidé mají v takovém případě bránit? Na tyto a další otázky odpověděla krajská policejní mluvčí Kateřina Böhmová: „Přijali jsme několik trestních oznámení v rámci soukromé firmy ESTO Cheb, kterými se zabýváme. Pokud jde o obchodní vztahy mezi vlastníky firmy, řeší tyto příslušný soud."

Policie nakonec začala konat

Situace se posunula ve středu. „Do datové schránky jsem od policie obdržel sdělení, že byly zahájeny úkony k trestnímu stíhání pana Širůčky," podotýkal Roman Hrdý s tím, že policie tedy začala konat. On sám najal jinou bezpečnostní agenturu, která od středy hlídá objekt mimo pracovní dobu, a tak mohl odjet po několika dnech domů. „Původní agentura ale ve čtvrtek dopoledne opět zaparkovala svůj vůz mezi vraty," popisoval Roman Hrdý momentální stav.

„Z celé situace jsem si odnesl několik poučení: už nikdy nezakládat společnost, kde jsou společníci a jednatelé 50:50, protože je úplně jedno, jak dlouho toho druhého znáte. Kdykoliv totiž může ztratit rozum. A také jsem zjistil, že se nevyplácí spoléhat na zásahy těch, kteří mají pomáhat a chránit. Lidem bych radil, aby spoléhali jen sami na sebe a v rámci toho pečovali o své zaměstnance oni vám to svojí loajalitou vrátí. Spravedlnost je strašlivě pomalá a kulhá na obě nohy," dodal s tím, že právě bez loajality svých zaměstnanců by celou situaci jen těžko zvládal.

Ti totiž doháněli tři týdny, kdy firma stála, ve svém volnu, navíc se střídali ve ‚službách', aby s ním byl v nejkritičtějších dnech někdo v objektu i přes noc. „Hráli vabank o svá pracovní místa a celou dobu byli přesvědčeni, že stojí na straně práva. Za to jim ode mě patří obrovské poděkování. Díky nim jsem tento psychický nátlak vydržel a společnost normálně funguje dál, nepřišla o své klienty a je zabezpečen její rozvoj i do budoucna," uzavřel Hrdý.