V Karlových Varech například po letech začala oprava bývalé spořitelny na Divadelním náměstí. Ač to spolu nemusí vůbec souviset, konsorcium nových majitelů už zahájilo první kroky na znovuzprovoznění tohoto objektu.

„Zatím začala hrubá rekonstrukce a majitel hodlá tento dům přeměnit na obchodní a administrativní centrum," uvedl Petr Bursík, náměstek karlovarského primátora.

Bývalá opuštěná spořitelna, již vlastnil italský byznysman a roky ji odmítal prodat, se v uplynulých letech probouzela pouze v době mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na pět dní se změnila ve vyhlášený non stop taneční a hudební klub Aeroport. Přijít sem ale vyžadovalo od hostů poněkud větší odvahu.

„Já do tohoto domu prostě nevstoupím. Duní tady těžká tvrdá muzika a bojím se, že z toho domu začnou padat kusy omítky. Přinejmenším. Spořitelna je roky prázdná, kolem lešení a vlastně se divím, že to hygienici po dobu festivalu vůbec otevřeli," uvedl tehdy festivalový fotograf Petr Toman.

Bývalá pojišťovna ale není jediným zdevastovaným a zanedbaným objektem v Karlových Varech, kolem něhož se konečně začalo něco dít. Jak nás informovali čtenáři Karlovarského deníku, o uplynulém víkendu se dělníci objevili i v bývalém pivovaru v Rybářích.

„Začali s částečnou demolicí objektu. Kdosi si zde hospodaří, zdali na svém, to není jasné. Areál je zdevastovaný a hrozí zde nebezpečí úrazu. Firma na autech zaměstnanců nebyla uvedena, nevíme tedy, zda se nejedná o zlatokopy, kteří objekt dále rozebírají. Následující den byla vrata bývalého pivovaru uzamčena," uvedl Petr Fiala.

Ten ale dodal, že lešení se objevilo i na bývalém roky opuštěném hotelu Brix v Rybářích.

V Karlových Varech bychom našli i další zanedbané a rozpadající se domy, například Císařské lázně, bývalý hotel Barrandov na Olšových Vratech, traverzové torzo U Koníčka, v němž si našli azyl bezdomovci, nebo trosky budovy Orlov, sídla bývalé vojenské správy v Bohaticích.

Primátor Petr Kulhánek aktivitu investorů vítá. Ovšem vyvlastnění soukromého majetku je pro něj tou krajní možností, jak majitele zanedbaných objektů donutit, aby se snažili svůj majetek zhodnotit a zabezpečit tak, aby neohrožoval kolemjdoucí třeba pádem kusů omítek na chodník. A opravou podle vedení města navíc zamezí i ilegálnímu azylu bezdomovců, kteří se do těchto ruin rádi stahují.