„Stan v letošní zimě fungoval od 1. prosince do 28. února. Dohodli jsme se na spolupráci s obecně prospěšnou společností Pomoc v nouzi, která provoz stanu zajišťovala," uvedl Picka.

Bezdomovci podle něj letos projevili o přespání ve stanu s kapacitou šestnácti lůžek zvýšený zájem. Jednou z příčin byla i lednová amnestie, která do města přivedla řadu lidí, kteří neměli kam jít.

Více bylo ale také problémů. Provozovatelé museli vykázat lidi, kteří byli pod vlivem alkoholu nebo drog, vyskytl se i případ napadení nožem. „Ale také jsme měli jeden případ otevřené tuberkulózy. Ale díky spolupráci s nemocnicí se jej podařilo zjistit a nakaženého rychle předat do péče lékařů v léčebně v Janově. Ale i to nám potvrdilo, že taková služba má smysl, protože jinak by nakažený muž chodil dál mezi lidmi," uvedl Picka.

Náklady na provoz stanu jsou téměř 200.000 korun ročně. Podle místostarosty Karla Jakobce (ODS) město přes nejchladnější měsíce roku jednak pomáhá lidem, kteří nemají, kam jít, ale také tím řeší dřívější problémy, kdy museli strážníci často vykazovat bezdomovce ze sklepů domů. Od doby, kdy funguje stan pro bezdomovce, tyto problémy téměř zmizely, dodal Jakobec.