Konec toho vpravdě běžného karlovarského příběhu bude ale zřejmě jiný, než by si investor přál. Tedy, že se o problém už nikdo nebude zajímat a nikomu nebude vadit a že si v klidu připraví půdu pro výstavbu nových objektů, což už má několik let v plánu.

Magistrát totiž začal konat, náměstci provedli místní šetření, stavební úřad musel vysvětlovat a radní Milan Rusev dává podnět k prošetření podezření na vznik správního deliktu.

Když se zem propadne

Co se tedy v Moravské ulici vlastně stalo?

„Koncem prosince loňského roku vznikla údajně na pozemku v majetku města Karlovy Vary malá prohlubeň o šířce cca 1,2 metru a hloubce 1,4 metru. Z technického hlediska nic neobvyklého, jednalo se o lokální bezpečnostní závadu, kterou šlo okamžitě jednoduše odstranit zasypáním. Společnosti KV-Bytinvest a Panorama, zastoupeny inženýrem Drahokoupilem, zneužily vzniklé situace, zažádaly o možnost mimořádného postupu a stavební úřad jim šel plně na ruku," vysvětlil radní Rusev.

Podle něj se jedná o paragraf 177 Stavebního zákona, který se používá pouze v případě stavu nebezpečí, ohrožení, válečného stavu, živelní pohromy nebo závažné havárie.

„Uvedené ustanovení zákona umožňuje v těchto výjimečných případech nepostupovat podle stavebního zákona, protože je nutno především chránit životy a zdraví lidí, zabezpečovat majetek, případně činit opatření k ochraně životního prostředí. To znamená, že se na nápravná opatření nevyžaduje demoliční či stavební povolení a podobně, neboť jsou zde vyšší a důležitější zájmy. Navíc se umožňuje oznamovateli, dalším osobám nebo záchranným složkám, aby sami podle svého uvážení krizovou situaci řešili," upozornil Milan Rusev.

Tři měsíce a nic?

A v případě propadu půdy v Moravské ulici stavební úřad podle něj nepochopitelně deklaruje mimořádný stav, čímž vznikají další otázky.

„Proč o ničem nebyl informován integrovaný záchranný systém a orgány ochrany životního prostředí? Uvedená závada, tedy prohlubeň od prosince do března, kdy se paradoxně oplotil celý pozemek, stále nebyla zabezpečena. Tedy skoro tři měsíce," ptá se radní Rusev.

A hned odpovídá: „Cílem všeho totiž bylo provést oplocení pozemku, který je veřejným prostranstvím a nebylo by ho možno normální cestou ohradit. Mám vážné obavy o kvalitní zeleň na tomto pozemku," domnívá se.

Podle radního Ruseva se nyní má údajně sledovat stav pozemků, neboť údajně není do budoucna vyloučen vznik dalších prohlubní.

„Kromě uvedeného místa neexistují ale žádné další projevy nestability. Je to další příklad zneužití a podřízení státní správy soukromým zájmům. Napadá mě v té souvislosti otázka, kolik historických domů mohlo být zdemolováno podobným způsobem," doplnil.

Své stížnosti na postup stavebního úřadu písemně odeslal vedení karlovarského magistrátu a o vzniklé situaci vyrozuměl i primátora Kulhánka.

Až po průzkumu

Vedení města je podle náměstka Jaroslava Růžičky s problémem obeznámeno a řeší jej.

„Nyní jsme zadali archeologický posudek. Pokud se prokáže, že podloží je zde stabilní, bude propadlina zavezena inertním materiálem. V tom případě už se ale není čeho bát a tvrzení, že je třeba pozemek zabezpečit oplocením, pozbývá smysl. Nájemci a investorovi bychom pak dali pokyn, aby plot odstranil," konstatoval Růžička.