„Lidi si psy až příliš zcivilizovali," řekl Jan Hoza. „Když má někdo v bytě třiadvacet stupňů a jde ráno vyvenčit svého mazlíčka a na teploměru rtuť ukazuje pět stupňů Celsia, je jasné, že pes obleček potřebuje. Překonávání velkých teplotních rozdílů by nedělalo dobře ani lidem. Následkem nachlazení může pes dostat například zánět močového měchýře, močových cest, nachladit se, mohou ho postihnout dokonce i záněty kloubů," vysvětlil.

„Naopak když je zvíře zvyklé pobývat venku na zahradě dokonce i přes zimu, obleček je absolutně zbytečný. Setkal jsem se i s případy, kdy spí velký pes v panelovém domě přes zimu venku na balkóně. V bytě je mu totiž obrovské vedro. Podle mého názoru je to jen o zvyku a záleží na tom, jestli se v oblečku pes cítí dobře," upřesnil veterinář.

Jak moc jsou oblečky pro psy oblíbené u místních obyvatel, potvrdila vedoucí zverimexu v chebském obchodním domě Interspar. „Oblékání pejsků je v poslední době velmi populární," řekla vedoucí. „Oblíbené jsou různé střihy. Máme u nás dokonce i šatičky pro malé fenky. Opravdu záleží jen na tom, co se komu líbí. Když mají zákazníci zájem, jsme ochotní i nějaký ten oblek doobjednat nebo ukázat nové zboží v katalogu psích oděvů. Zatím ještě nemáme tolik zákazníků, ale čím je chladněji, tím jich chodí víc," dodala.

Zastánkyní psí módy je také patnáctiletá Alena Slezáková z Chebu. „Psí oblečky mám moc ráda," řekla Alena. „Líbí se mi v tom, že psa zahřejí a vypadají většinou moc hezky. Nevidím důvod, proč pejsky neoblékat. Sama vlastním koně a taky jim občas dávám ochranné deky. Hlavně po náročném tréninku, kdy je pak pustím zpět na pastvu a deka zabrání jejich nachlazení," sdělila.