VYBERTE SI REGION

V lesích na Chebsku i v zimě rostou různé kulinářské lahůdky

Chebsko - Pak že v zimě houby nerostou! O pravém opaku je přesvědčený zkušený mykolog Jiří Pošmura z Chebu. "Samozřejmě že pozorný houbař vždy a v každé roční době najde houby jak jedlé, nejedlé, tak pozoruhodně krásné i vzácné,“ uvedl Pošmura.

4.3.2012
SDÍLEJ:

ODBORNÉ mapování hub členy mykologického klubu Slavkovský les se většinou neobejde bez fotografování zajímavých hub.Foto: Foto: archiv chebských mykologů

„Například při posledním mykologickém mapování hub členy našeho mykologického klubu Slavkovský les jsme v okolí Chebu zaregistrovali 32 druhů hub. V tomto počtu jsou však zahrnuty i takzvané dřevožijné houby, kterých je v této roční době většina. Vzácná a nádherná houba je ohnivec šarlatový, jehož lokalitu sledujeme už pár let, je to výjimečná krása.“

Za zmínku podle Pošmury stojí vyjmenovat jedlé houby, jako je hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a ucho Jidášovo. Ty jsou vynikající do omáček a polévek, třeba i řízek z hlívy ústřičné je lahůdka. „Tyto jmenované houby jsou navíc i zdraví prospěšné, jelikož v sobě obsahují léčivé látky,“ řekl mykolog.

„Hlívu ústřičnou osobně používám k nakládání do sladkokyselého nálevu jako pečenáče, je to delikatesa, kterou daruji dobrým přátelům. Takové pečenáče přímo zbožňuje i má 92letá tchyně. „Na jejich přípravu potřebujeme dvě vajíčka, sůl, pepř, vegetu, pivo, hladkou mouku, cibuli a feferonku. Do misky rozklepneme vajíčka, přidáme špetku soli, pepře, vegety, trochu piva a hladké mouky a vyšleháme do řídkého těstíčka. Z hub připravíme malé kousky na řízečky, trochu posolíme, namočíme do těstíčka, které necháme dobře stéct, a obalíme ve strouhance. Řízečky vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme dozlatova. Nakrájíme si cibuli na jemné, malé proužky a použijeme ji na proložení s řízečky do sklenice. Přidáme kousek feferonky a zalijeme vařícím okurkovým nálevem, sklenici po chvíli dolijeme, dobře uzavřeme a po vychladnutí dáme do lednice. Další dny se dají už pečenáče konzumovat,“ pomlaskával si Pošmura.

Podle Jana Nového, který chodí běhat na stezky okolo Zelené hory, už vážně mykologové lesy brázdí. „Naposledy jsem jich viděl asi pět. Obdivovali houby na nějakém pařezu,“ dodal sportovec.

Autor: Vladimír Kučera

4.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies