Opoziční zastupitelé si tentokrát vynutili od městské koalice (KOA, ODS a TOP09) ústupek, protože dorovnání 22,5 milionu korun k původní ceně těchto pozemků, v roce 2004 je zastupitelstvo prodalo pod cenou, a to za šest milionů, je podle nich cena příliš nízká. Tento bod byl proto stažen z programu jednání.

„A to s tím, že nejprve budou zodpovězeny otázky, které k němu padly, a pak bude předložen na příštím jednání karlovarského zastupitelstva," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Náměstek Petr Bursík (ODS) neskrýval z vývoje tohoto problému zklamání. „Pro mě je to nešťastné řešení, protože tento bod byl velmi dobře připraven. Jenomže slovní výpady, vyhrožování soudy a policií, a to především od zastupitele Jiřího Kotka (Alternativa), že se nechováme jako řádný hospodář, vyvolaly mezi zastupiteli strach, stres a nejistotu. Já tvrdím, že cena za metr čtverečný, která místo původních čtyř set korun bude po dorovnání činit 3 100 korun, je velmi slušná. Vždyť zastavitelná je pouze část plochy zahradnictví," zdůraznil náměstek Bursík.

Jnutí upřednostňuje nový prodej pozemků

Proti nízkému doplatku za pozemky v centru města protestovali i zastupitelé hnutí O co jim jde. „V této zóně se metr čtverečný běžně prodává za 25 tisíc korun i výše. Ani 36 tisíc korun není výjimkou. Proto jsme byli proti. Byla by to jenom legalizace bývalé zlodějny," uvedl zastupitel Jaroslav Fujdiar. Hnutí O co jim jde je toho názoru, že daleko transparentnější by bylo, kdyby se pozemky vrátily městu a byly znovu prodány v otevřeném výběrovém řízení. „Nebo ať vlastníci dorovnají cenu v plné výši," doplnil Fujdiar.

Podle Jiřího Kotka je to, co se doposud událo kolem prodeje areálu zahradnictví Na Vyhlídce, jeden z nejhorších korupčních počinů karlovarských zastupitelů.

„Ti si totiž sami ustavili „družstvo" a skoupili do něj městské pozemky Na Vyhlídce. Získali je za zlomkově směšnou cenu. V první polovině 90. let jsme ceny pozemků v lázeňském centru ošetřili „cenovou mapou pozemků" a v dané lokalitě stály 25 tisíc korun za metr. Tu si však zastupitelé zase zrušili. V tomto případě zahradnictví přišlo město o kolik, o 200 milionů korun? Tuto loupežnou transakci mohou zastavit zase jen zastupitelé," uvedl Kotek. Vyrovnání ceny za 22,5 milionu korun je podle něj naprosto nepřijatelné.