„Dařilo se nám několik dní zasněžovat. Podmínky na horách jsou ideální," hlásí z horské Bublavy vlekař Jiří Lhota. Brány tamního skiareálu se otevřou úderem deváté hodiny ranní a vleky budou v provozu nepřetržitě až do jednadvacáté hodiny. „V provozu bude lanová dráha s kilometrovou sjezdovkou a Malý a Střední Bleiberg. Na svazích leží 40 centimetrů sněhu," řekl Lhota.

Poukázal na to, že ceny permanentek zůstávají stejné. Návštěvníci se podle něj mohou těšit na řadu novinek, mezi které patří nový odbavovací systém, nové odstavné plochy, rozšířené svahy nebo kvalitnější servis.

S největší pravděpodobností bude v provozu i kotva Lišák v sousední Stříbrné. „Sněhu je dost a chceme vlek v sobotu spustit. Dnes na svahy pošleme rolbu a uvidíme, jaký bude povrch," sdělila provozovatelka Lišáku Dana Izáková. Aktuální dění lze podle jejích slov sledovat na sociální síti Facebook – Skiareál Lišák Stříbrná. I tady se vlekaři pustili do terénních úprav a například zavedli službu free wifi. K mírnému zdražení permanentek ale dojde. U celodenní si návštěvníci připlatí dvacet korun.

Otevření sjezdovek a zahájení lyžařské sezóny ohlásili ve skiareálu Boží Dar - Neklid. „V provozu budou tři vleky za symbolickou cenu. Na sjezdovkách je dostatečná vrstva směsi přírodního a technického sněhu, ideální podmínky pro první lyžování. V okolí Božího Daru jsou již rovněž upraveny první desítky běžeckých tras," uvedl za skiareál Filip Majkus.

V letošním roce se návštěvníci podle jeho slov mohou těšit na větší kapacitu zpevněných parkovišť v horní části areálu. „K většímu komfortu přispěje jistě i rozšíření nejprudší sjezdovky Karásek II. Nově letos jezdí v celém areálu děti do 6 let zcela zdarma a zvýhodněné rodinné jízdenky si mohou koupit rodiny s dětmi do 15 let. U sjezdovky D (Za Prahou) je nově vyčleněn prostor pro sáňkování a bobování," doplnil.

Naopak v provozu ještě nebudou vleky Krajka a Saporo v Kraslicích. „Už za pár dní pustíme na sjezdovky rolbu a uvidíme, jak bude situace vypadat. Čekáme ještě na další sníh. Otevřít bychom chtěli už další víkend," sdělil Martin Vlček, člen Lyžařského oddílu Tatran Kraslice, jenž tamní vleky provozuje.