„Teď, když jdu po Americké ulici, jsou tam vykopané jámy, z jakého důvodu, jsem dosud nevěděla," řekla Marie Strouhalová z Chebu. „Hlavně aby to už bylo za námi," dodala.

Vyhloubené jámy v dolní části již zmíněné ulice však nepatří k plánované údržbě, ale musely se vyhloubit kvůli havarijnímu stavu. „Při kontrole potrubí z důvodu plánované rekonstrukce jsme objevili únik plynu v potrubí u chebského sídliště Skalka, a tak jsme museli ihned plynovod odkrýt, abychom zabránili větším únikům," řekl Daniel Klíma ze stavební společnosti, která opravy provádí.

Ulice bude takto otevřená ještě týden. „Posléze přejdeme k plánované rekonstrukci plynovodu od budov bývalého Kova až po křižovatku u dolní zastávky chebského sídliště Skalka. Odhadujeme, že opravy skončí v září," podotkl Klíma.

Podle lidí bylo již zapotřebí plynovody vyměnit. „Věděl jsem to, že potrubí bude již staršího data. Tím pádem rekonstrukci podporuji, i když mi to omezí přístup na sídliště," uvedl Jiří Krátký z Chebu. „Alespoň se tak zabrání tomu, aby se u sídliště odehrála vážnější nehoda," dodal.

Podle společnosti RWE má výstavba potrubí zajistit lepší dodávky plynu do domácností. „Rekonstrukce plynovodů v chebské ulici Americká je plánovaná investiční akce, která bude pokračovat v dalších letech rekonstrukcí plynovodů na sídlišti Skalka. Hlavním důvodem je zvýšení spolehlivosti dodávek zemního plynu koncovým odběratelům. Jedná se investici v řádech milionů korun a dokončena bude v průběhu září," informoval regionální tiskový mluvčí RWE Pavel Zajíc.

I další lidé s rekonstrukcí souhlasí. „Určitě je dobře, že se rekonstrukce provede, alespoň tak nehrozí například výbuch plynu," řekla další z obyvatelek Chebu Kateřina Čermáková. „Když pomyslím, jak staré je sídliště, musí být na tom podobně i plynové potrubí," doplnila.