Městu se navrátí pouze cena šrotu, přibližně 80 tisíc korun. A právě to v podaném trestním oznámení napadl zastupitel Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!), bývalý jednatel městské společnosti KV City, která má letní kino ve správě. Podle něj je cena demolice sloupů neúměrně vysoká a naopak cena za jejich sešrotování mnohem nižší, než je ve sběrnách obvyklé.

Podle vedení města nechala společnost KV City Centrum zpracovat odborný statický posudek, který odhalil havarijní stav sloupů. „S přihlédnutím k vysokým nákladům na případnou rekonstrukci a ke skutečnosti, že již sloupy neslouží svému původnímu účelu, se společnost po dohodě s odborem majetku města rozhodla pro odstranění sloupů," uvedla Helena Kyselá, mluvčí magistrátu.

Doplnila, že k tomuto kroku dostala také souhlasné stanovisko památkářů. „Demontáž sloupů objednalo město. Vzhledem k tomu, že šlo o havarijní stav, byla zakázka na základě výjimky ze zásad pro zadávání veřejných zakázek zadána společnosti LB z Mezirolí," vysvětlila mluvčí.

Náklady, předběžně vyčíslené na 520 tisíc korun bez DPH, se ale podle mluvčí budou ještě snižovat. „A to o zhruba 80 tisíc korun, tedy o cenu šrotu. Podle tabulkových výpočtů šlo o přibližně 24 tun šrotu. Tato část procesu ještě nebyla uzavřena, stane se tak během tohoto týdne," dodala mluvčí.

Podle magistrátu byly sloupy kompletně demontovány a odstraněny i jejich betonové základy. V místě jednoho sloupu byl terén vyasfaltován, na ostatních místech se terén dorovnal zeminou a zatravnil.

Zastupitel Jaroslav Fujdiar ale propočítal ceny úplně jiné. „Vůbec to nesouhlasí, proto jsem podal trestní oznámení. Před dvěma lety, když jsme letní kino opravovali, statik konstatoval, že sloupy v havarijním stavu nejsou. To je ale jenom část problému. Ocelové stožáry vážily dvacet čtyři tun, jejich demolice by tedy vyšla na 144 tisíc korun. Připočteme-li odvoz přibližně za šestnáct tisíc korun, rozbití základů po sloupech a zatravnění plochy, pak by práce vyšly na zhruba 250 tisíc korun," uvedl Fujdiar.

A pokračoval: „Ve sběrnách se vykupuje kilogram železa za pět až šest korun, proto by firma, která demontáž prováděla, měla městu vrátit 120 tisíc korun, nikoliv osmdesát tisíc," zdůraznil. Kolik firma městu za šrot vrátí, zatím není jasné. Definitivní je, že trestní oznámení bylo na policii podáno minulý čtvrtek.