„Vůbec tu hysterii nechápu. Mám zbrojní průkaz a nic jsem neporušil. Chtěl jsem si po zasedání jít zastřílet, takže jsem si zbraň vzít musel. V autě jsem ji nechat nemohl," vysvětlil. A dodal, že ho zradilo jeho sako.

„Zbraň musí být skryta, ale odhalený rozparek ji odhalil. Nabitá nebyla," vysvětlil Kvasnička úterní incident. Jenomže pobouření zastupitelé okamžitě prosadili, aby se zákaz nošení zbraní zapracován do jednacího řádu zastupitelstva a návrh byl většinou hlasů schválen. Vstup se zbraněmi do jednacího sálu zastupitelstva města tak bude zakázán.

Kvůli Kvasničkově zbrani budou ostražití i v dalších městech v kraji. Na Krajském úřadu sice mají před vstupem do sálu piktogram, na níž je zbraň škrtnutá, stejně jako pes, nicméně podle informací krajské mluvčí se i zde chystají změny.

„Dosud nedošlo k tomu, že by se jednání krajského zastupitelstva zúčastnil některý z jeho členů viditelně ozbrojen, jednací řád tuto možnost zatím neřeší. Nicméně krajský úřad zváží opatření pro případ, že by taková situace nastala," uvedla krajská mluvčí.

Klauzuli v jednacím řádu o tom, že lidé nesmí přijít na jednání se zbraní, nemá ani chebská radnice a podle starosty Petra Navrátila (ČSSD) se dosud nic takového neudálo. „Na chod jednání zastupitelstva dohlíží starosta města. V případě, že by tato situace nastala, jistě bych se s dotyčným snažil dohodnout, nebo bych zbraň mohl uschovat v mém trezoru na radnici," sdělil starosta města Chebu Petr Navrátil.

"V Sokolově jednací řád při zasedání zastupitelů na nošení osobních zbraní nemyslí. Nevím ani o tom, že by mělo v této souvislosti dojít ke změně. Žádný podobný případ jsme v Sokolově v minulosti řešit nemuseli," řekla mluvčí sokolovské radnice Dagmar Mašková. Podobný postoj mají i v příhraničních Kraslicích.

„Nošením zbraní na zasedání zastupitelů jsme se za mého působení na radnici nezabývali. Žádný zákaz neřeší ani jednací řád, kterým se při zasedání zastupitelů řídíme," potvrdil tajemník kraslické radnice Viktor Semrád.