„Po květnových otřesech v roce 2014 došlo k uklidnění seismické aktivity. Ale i přesto na Chebsku pozorujeme každý den několik malých záchvěvů půdy s magnitudem kolem jednoho, maximálně druhého stupně," potvrdil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu v Praze. Nic však z těchto hodnot neukazuje na to, že by v nejbližších dnech hrozilo silnější zemětřesení v této oblasti. Ale úplně vyloučit se jeho příchod nedá.

Podobných období klidu bylo několik a následně přišel nový zemětřesný roj.

„Po zemětřesení v roce 2008 nastalo asi čtyřleté období klidu a pak se opět záchvěvy země objevily," poznamenal seismolog Milan Brož.

Čím dál častěji se na Deník také obracejí čtenáři, kteří na webu Geofyzikálního ústavu spatřili to, že zemětřesná magnituda mají záporné hodnoty. Nejedná se však o nějakou špatnou hodnotu, spíše naopak.

„Záporné hodnoty při měření otřesů země se používají pro vyjádření malého otřesu, na který však klasická stupnice magnituda nestačí," vysvětlil Milan Brož. „Totiž přístroje byly nastavené tak, že magnituda začaly měřit až od určitých účinků. Ale s nástupem modernějších přístrojů bylo nutné začít zaznamenávat i magnituda nižší než jedna, protože i tyto miniaturní hodnoty dokážou současné přístroje zaznamenat," poznamenal Milan Brož.

I když se obecně uvádí, že člověk je schopný pocítit zemětřesení o magnitudu kolem třetího stupně, existují výjimky.

„Jsou lidé, kteří jsou tak citliví, že v některých případech dokážou pocítit i slabý otřes o magnitudu 1. Například zvířata dokonce jsou schopná zachytit záchvěvy země o síle kolem 0,5 magnituda. Ale záporné hodnoty už nemůže cítit nikdo. Ty mají šanci zachytit pouze tyto citlivé přístroje a mikrootřesy nemají ani žádné makroseismické účinky na povrchu země. Nicméně my tak víme, že k určitému praskání horniny v hloubce několika kilometrů dochází," podotkl Milan Brož. Záporné hodnoty magnituda jsou tedy jasným důkazem, že současná webová síť pro měření zemětřesení Webnet je moderní a zároveň velmi citlivá.

Otřesy země, které Chebsko, Sokolovsko a Karlovarsko zasáhly nejvíce na konci května 2014, způsobily několikamilionové škody na různých budovách. S největší pravděpodobností tomu bylo proto, že se nejednalo o klasické zemětřesení. „Mohu potvrdit, že předloňská zemětřesení nepatřila do běžného zemětřesného roje, ale jednalo se o klasická zemětřesení, jaká jsou známá ve světě," podotkl seismolog Josef Horálek.