VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Až se zima zeptá, jaké bylo léto: Už máte ve spíži zásoby?

Podzim je krásný nejenom zlátnoucím listím a nostalgií smrákajících se dní, ale také košíky plnými právě dozrálého ovoce a zeleniny. Všude to báječně voní čerstvými jablky, hruškami, ale také houbami, rajčaty či paprikami. A řadu přichází nerudovská otázka, kam s tím vším…

11.9.2008
SDÍLEJ:

Zavařování na chalupěFoto: redakce


Ke slovu se tak dostává u nás stále populární zavařování, sušení, konzervování, nakládání do soli, mražení a jiné podobné metody, díky kterým pak můžeme mlsat marmelády, kompoty a pochutnávat si na dobré zelenině i během dlouhých zimních večerů. Věděli jste, že historie sterilování potravin sahá až do roku 1795? Je sice bohatá, ale nikoli tak barvitá, jako ta, kterou tvořily české a moravské hospodyňky. Zkuste se maminky či babičky zeptat, jak se zavařovalo v pračce se ,,šnekem“ a praly okurky při krátkém programu? A co teprve zavařování v troubě na plechu s vodou, což je český vynález, pocházející z dob, kdy zavařovací hrnec byl značně nedostatkovým zbožím.

Jak na to
Zavařit lze prakticky všechny jedlé produkty, které rostou ať už v zahrádkách, ale také v lese nebo na poli. Vedle okurek, dýní, hrušek či švestek atd., pak můžete zavařovat také exotické ovoce, případně ho kombinovat s českými plody. Kromě základních pomůcek, jako je zavařovací hrnec, sklenice, víčka a hlavy na uzavírání, budete také potřebovat suroviny k přípravě láků. Spolu s různými sterilizačními přípravky to nejčastěji bývá cukr a ocet. Ty by měly být co nejkvalitnější, aby podpořily finální chuť zavařeniny. Proto vybírejte osvědčené značky. Kvalitu výrobku vám kromě jiného potvrdí i červenomodrobílé písmeno ,,a“ – KlasA, neboli národní značka kvality. Receptů se dá najít v různých kuchařkách celá řada, ale ty nejosvědčenější se nepochybně skrývají v kuchařském zápisníku vašich babiček a maminek.

Buďte kreativní
Klasických kompotů už má-me ve spíži spoustu, zbývá tedy ještě popustit uzdu fantazii a pohrát si s ovocnými či zeleninovými kombinacemi a kořením. Kontrastně zajímavý dojem pak mohou udělat jeřabiny zavařené s jablky, hrušky s hroznovým vínem nebo papriky naplněné rozsekanými švestkami. A nebojte se vyměnit cukr za med či klasický ocet za vinnou variantu. Řadu nových možností nabízejí i marmelády, efektně bude vypadat např. pomerančový džem s kousky kiwi a spektrum chutí určitě nabídnou i různé směsi. Ale nemusíte zavářet jenom kompoty, velmi chutná jsou například povidla a s domácími ovocnými sirupy si rozhodně hned tak něco nezadá.

Způsobů je mnoho
Jednou z dalších možností uchování potravin je sušení nebo mražení. Usušit lze v pod¬statě všechno, ať přirozeným způsobem nebo v sušičce. Pro mražení jsou nejvhodnější měk¬ké plody. Pokud budete takto zpracovávat například švestky nebo jiné peckovité ovoce, nezapomeňte vždy odstranit pecky. Nakyslejší druhy je třeba prosladit, některé se máčí do citronového láku, který zabraňuje zhnědnutí plodu.

A na závěr…
… nezbývá nám už nic jiného, než vám popřát hodně štěstí při výrobě těch nejbáječnějších kombinací podzimních plodů. A nezapomeňte, že byste vždy měli pracovat pouze s takovými produkty, které jsou zárukou kvality. Jak jsme zmínili již výše, tu vám poskytne značka KlasA – národní označení kvalitních produktů. Použijete-li produkty, zaručující kvalitu, bude vaše práce korunována úspěchem.

Desatero správného zavařování

• Připravte si dostatek vhodných sklenic. Raději více než méně.
• Sklenice musí být pořádně vymyté, nejlépe v myčce. Vždy je ale ještě na závěr vypláchněte horkou vodou.
• Zkontrolujte víčka a gumičky z loňské sezony. Pokud jeví známky opotřebení, raději je vyhoďte a kupte nové. Nezapomeňte, že pod netěsnícím víčkem se zavařeniny rychle kazí.
• Plody, které budete zavařovat, musí vykazovat prvotřídní kvalitu bez jakékoli známky hniloby či jiného defektu, který by později působil neplechu.
• Veškerou zeleninu i ovoce řádně omyjte a naskládejte do sklenic. Peckoviny typu meruňky, broskve, atd., řeznou plochou dolů. Celé plody by měly mít přibližně stejnou velikost.
• Sklenice před sterilací nedotahujte až na doraz, ale ihned dotáhněte po zavaření, jakmile je vyndáte z hrnce.
• Jestliže zavařujete v obyčejném hrnci, dejte na dno utěrku, abyste zabránili kontaktu sklenic se dnem.
• Voda v hrnci by měla dosahovat do půlky sklenic. Ne víc, aby sklenice nezačaly plavat.
• Sklenice po vytažení otočte dnem vzhůru, tak jim umožníte ještě větší utěsnění.
• Nezapomeňte na praktické pomocníky, jako jsou teploměr nebo kleště na vytahování sklenic.


11.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
1 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies