VYBERTE SI REGION

Až se zima zeptá, jaké bylo léto: Už máte ve spíži zásoby?

Podzim je krásný nejenom zlátnoucím listím a nostalgií smrákajících se dní, ale také košíky plnými právě dozrálého ovoce a zeleniny. Všude to báječně voní čerstvými jablky, hruškami, ale také houbami, rajčaty či paprikami. A řadu přichází nerudovská otázka, kam s tím vším…

11.9.2008
SDÍLEJ:

Zavařování na chalupěFoto: redakce


Ke slovu se tak dostává u nás stále populární zavařování, sušení, konzervování, nakládání do soli, mražení a jiné podobné metody, díky kterým pak můžeme mlsat marmelády, kompoty a pochutnávat si na dobré zelenině i během dlouhých zimních večerů. Věděli jste, že historie sterilování potravin sahá až do roku 1795? Je sice bohatá, ale nikoli tak barvitá, jako ta, kterou tvořily české a moravské hospodyňky. Zkuste se maminky či babičky zeptat, jak se zavařovalo v pračce se ,,šnekem“ a praly okurky při krátkém programu? A co teprve zavařování v troubě na plechu s vodou, což je český vynález, pocházející z dob, kdy zavařovací hrnec byl značně nedostatkovým zbožím.

Jak na to
Zavařit lze prakticky všechny jedlé produkty, které rostou ať už v zahrádkách, ale také v lese nebo na poli. Vedle okurek, dýní, hrušek či švestek atd., pak můžete zavařovat také exotické ovoce, případně ho kombinovat s českými plody. Kromě základních pomůcek, jako je zavařovací hrnec, sklenice, víčka a hlavy na uzavírání, budete také potřebovat suroviny k přípravě láků. Spolu s různými sterilizačními přípravky to nejčastěji bývá cukr a ocet. Ty by měly být co nejkvalitnější, aby podpořily finální chuť zavařeniny. Proto vybírejte osvědčené značky. Kvalitu výrobku vám kromě jiného potvrdí i červenomodrobílé písmeno ,,a“ – KlasA, neboli národní značka kvality. Receptů se dá najít v různých kuchařkách celá řada, ale ty nejosvědčenější se nepochybně skrývají v kuchařském zápisníku vašich babiček a maminek.

Buďte kreativní
Klasických kompotů už má-me ve spíži spoustu, zbývá tedy ještě popustit uzdu fantazii a pohrát si s ovocnými či zeleninovými kombinacemi a kořením. Kontrastně zajímavý dojem pak mohou udělat jeřabiny zavařené s jablky, hrušky s hroznovým vínem nebo papriky naplněné rozsekanými švestkami. A nebojte se vyměnit cukr za med či klasický ocet za vinnou variantu. Řadu nových možností nabízejí i marmelády, efektně bude vypadat např. pomerančový džem s kousky kiwi a spektrum chutí určitě nabídnou i různé směsi. Ale nemusíte zavářet jenom kompoty, velmi chutná jsou například povidla a s domácími ovocnými sirupy si rozhodně hned tak něco nezadá.

Způsobů je mnoho
Jednou z dalších možností uchování potravin je sušení nebo mražení. Usušit lze v pod¬statě všechno, ať přirozeným způsobem nebo v sušičce. Pro mražení jsou nejvhodnější měk¬ké plody. Pokud budete takto zpracovávat například švestky nebo jiné peckovité ovoce, nezapomeňte vždy odstranit pecky. Nakyslejší druhy je třeba prosladit, některé se máčí do citronového láku, který zabraňuje zhnědnutí plodu.

A na závěr…
… nezbývá nám už nic jiného, než vám popřát hodně štěstí při výrobě těch nejbáječnějších kombinací podzimních plodů. A nezapomeňte, že byste vždy měli pracovat pouze s takovými produkty, které jsou zárukou kvality. Jak jsme zmínili již výše, tu vám poskytne značka KlasA – národní označení kvalitních produktů. Použijete-li produkty, zaručující kvalitu, bude vaše práce korunována úspěchem.

Desatero správného zavařování

• Připravte si dostatek vhodných sklenic. Raději více než méně.
• Sklenice musí být pořádně vymyté, nejlépe v myčce. Vždy je ale ještě na závěr vypláchněte horkou vodou.
• Zkontrolujte víčka a gumičky z loňské sezony. Pokud jeví známky opotřebení, raději je vyhoďte a kupte nové. Nezapomeňte, že pod netěsnícím víčkem se zavařeniny rychle kazí.
• Plody, které budete zavařovat, musí vykazovat prvotřídní kvalitu bez jakékoli známky hniloby či jiného defektu, který by později působil neplechu.
• Veškerou zeleninu i ovoce řádně omyjte a naskládejte do sklenic. Peckoviny typu meruňky, broskve, atd., řeznou plochou dolů. Celé plody by měly mít přibližně stejnou velikost.
• Sklenice před sterilací nedotahujte až na doraz, ale ihned dotáhněte po zavaření, jakmile je vyndáte z hrnce.
• Jestliže zavařujete v obyčejném hrnci, dejte na dno utěrku, abyste zabránili kontaktu sklenic se dnem.
• Voda v hrnci by měla dosahovat do půlky sklenic. Ne víc, aby sklenice nezačaly plavat.
• Sklenice po vytažení otočte dnem vzhůru, tak jim umožníte ještě větší utěsnění.
• Nezapomeňte na praktické pomocníky, jako jsou teploměr nebo kleště na vytahování sklenic.


11.9.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Postrach Vysočiny: Žena zničila desítky aut a zapálila volejbalové kabiny

Havlíčkův Brod – Bývalou řidičku kamionu a uklízečku Bohumilu Šustrovou ze Ždírce nad Doubravou poslal v úterý Okresní soud v Havlíčkově Brodě na devět měsíců do vězení, a to za podpálení kabin havlíčkobrodským sportovcům.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies