Řada výzkumů dokázala, že děti potřebují ke správnému vývoji, jak fyzickému, tak psychickému, vyváženou skladbu potravin. O tom, jak by takový dětský jídelníček měl vypadat, jsme si povídali s odbornicí na potraviny a výživu, docentkou Janou Dostálovou z Ústavu chemie a analýzy potravin při Vysoké škole chemicko-technologické.

Končí léto, začíná podzim a s ním i škola. Máte nějaký tip pro rodiče na dobrou přesnídávku, která je nejenom vhodná do školy, ale kterou děti zbaští s chutí?
Každá přesnídávka by měla obsahovat kousek ovoce nebo zeleniny. Vhodné je střídat různé druhy. Pokud dítě některé druhy tvrdošíjně odmítá, dáváme mu ty oblíbené, aby je nevyhazovalo. Dále přibalíme kousek pečiva, nejlépe celozrnné pečivo slabě potřené rostlinným tukem s plátkem tvrdého sýra nebo šunky; můžeme je namazat i doma připravenou pomazánkou z ochuceného tvarohu nebo i z ryb. Pečivo střídáme s jogurtem nebo ochuceným tvarohem. Preferujeme výrobky polotučné. Děti by určitě s chutí snědly i nějaké sladké pečivo – koláč, plněnou oplatku nebo sušenku apod., ty bychom jim ale měli dávat jenom zřídka.

Ostatně, trend dnešní doby velí nepodceňovat svačiny. Jak se na tuto teorii díváte vy coby odbornice na výživu?
Děti by měly mít pět denních jídel, tj. snídani, přesnídávku, oběd, svačinu a večeři (pauza mezi jednotlivými jídly by měla být nejlépe tři hodiny). Při tomto rozložení příjmu stra¬vy děti nedostanou velký hlad a pak nezkonzumují najednou velké porce jídla a také se lépe soustředí na výuku ve škole. Přesnídávku by si tedy děti do školy měly nosit vždy, zvláště ty které doma nesnídají nebo snídají jen málo.

Zmínili jsme léto a podzim. Období největšího dozrávání ovoce a zeleniny, které je spojené se zavařováním, sušením, mražením. Čeho bychom se měli při zpracování ovoce držet, aby výsledné produkty byly plnohodnotným doplňkem stravy, a to zejména pro děti?
Ovoce a zelenina jsou samozřejmě nejhodnotnější syrové. Rajčata a košťálová zelenina je velmi hodnotná i po tepelné úpravě, při které vznikají ochranné látky. Z hlediska uchování vitaminů a dalších ochranných látek je nejšetrnější zmrazování. Při zavařování a sušení bychom měli postupovat podle seriózních návodů, aby ztráty vitaminů byly co nejnižší. Kompoty a džemy obsahují většinou velké množství cukru, a proto bychom je neměli dávat dětem ve velkém množství a příliš často.
Ostatně, pro děti bývá podzim hodně náročný, protože s sebou přináší řadu povinností. Jak by měl vypadat jejich jídelníček, aby zvládly všechen nápor bez ztráty kytičky?
Strava dětí by měla být především pestrá a v takovém množství, aby děti přibývaly na váze pouze tak, jak odpovídá jejich růstu. V dětské stravě má být dostatek zeleniny a ovoce (nejlépe pět porcí denně, zelenina by měla převažovat). Další nezbytnou složkou dětské stravy jsou mléčné výrobky (především pro zajištění dostatečného příjmu vápníku) – dítě by mělo každý den zkonzumovat jeden kysaný mléčný výrobek, plátek tvrdého sýra a vypít hrneček mléka (mléčné výrobky lze samozřejmě zaměňovat, když některé z nich dítě odmítá). Z pekařských výrobků by měl převládat chléb a celozrnné pečivo. Maso je důležitým zdrojem kvalitních bílkovin a minerálních látek (železa, zinku aj.). Dětem můžeme dávat všechny druhy (nejlépe libového masa). Nezapomínejme na ryby. Do dětského jídelníčku patří i vejce. Naopak sladkosti včetně sladkého pečiva v dětské stravě omezujeme. Rovněž bychom měli velmi omezit chipsy, bramborové hranolky a další pokrmy „fast food“. Vodu, minerální vodu a různé druhy čajů preferujeme před slazenými nápoji.

Děti rády mlsají, odpustila byste jim voňavou domácí marmeládu?
Samozřejmě nemůžeme dětem zakázat všechny sladkosti, a tedy ani domácí marmeládu. Měli bychom mít ale na paměti – všeho s mírou, což v případě výrobků s vysokým obsahem cukru platí dvojnásob.

Ne každý zavařuje, ať už z jakýchkoli důvodů. Přesto se takový kompot či marmeláda ve spíži občas hodí. Po jakých typech bychom měli v obchodě sáhnout? Čeho bychom se měli držet při výběru?
Při výběru marmelád (pozor podle nové vyhlášky harmonizované s vyhláškou EU se marmeládou smějí nazývat pouze výrobky z citrusových plodů, ostatní jsou džemy) bychom si měli přečíst etiketu a vybrat výrobek s vysokým obsahem ovoce. Tyto výrobky jsou samozřejmě dražší. Také bychom měli vybírat výrobky od známých firem, kde je záruka, že podíl ovoce uvedený na etiketě je dodržen. Nedávno muselo být na základě zjištění SZPI staženo mnoho tun výrobků, které měly obsah ovoce nižší, než bylo uvedeno.

Co by mělo být vůbec měřítkem kvality při výběru potravin a jak by obecně měl vypadat jídelníček nás všech?
Při výběru potravin bychom si měli přečíst surovinové složení a údaje o výživové hodnotě na obalu. Hodně nám napoví cena výrobku, která až na malé výjimky odpovídá kvalitě. Od levného výrobku nemůžeme očekávat vysokou kvalitu. Lépe je kupovat výrobky od známých firem. Také platí, že české výrobky bývají kvalitnější než levné výrobky z dovozu. Většina z nás by měla preferovat výrobky s nízkým obsahem tuku a cukru.

Zdravá 13

1. Udržujte si přiměřenou stálou tělesnou hmotnost charakterizovanou BMI (18,5–25,0) kg/m2 a obvodem pasu pod 94 cm u mužů a pod 80 cm u žen
2. Denně se pohybujte alespoň 30 minut např. rychlou chůzí nebo cvičením
3. Jezte pestrou stravu, rozdělenou do 4–5 denních jídel, nevynechávejte snídani
4. Konzumujte dostatečné množství zeleniny (syrové i vařené) a ovoce, denně alespoň 500 g (zeleniny 2x více než ovoce), rozdělené do více porcí; občas konzumujte menší množství ořechů
5. Jezte výrobky z obilovin (tmavý chléb a pečivo, nejlépe celozrnné, těstoviny, rýži) nebo brambory nejvýše 4x denně, nezapomínejte na luštěniny (alespoň 1x týdně)
6. Jezte ryby a rybí výrobky alespoň 2x týdně
7. Denně zařazujte mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané; vybírejte si přednostně polotučné a nízkotučné
8. Sledujte příjem tuku, omezte množství tuku jak ve skryté formě (tučné maso, tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky), tak jako pomazánky na chléb a pečivo a při přípravě pokrmů. Pokud je to možné, nahrazujte tuky živočišné rostlinnými oleji a tuky
9. Snižujte příjem cukru, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny
10. Omezujte příjem kuchyňské soli a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky a ořechy, slané uzeniny a sýry), nepřisolujte hotové pokrmy
11. Předcházejte nákazám a otravám z potravin správným zacházením s potravinami při nákupu, uskladnění a přípravě pokrmů; při tepelném zpracování dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení a grilování
12. Nezapomínejte na pitný režim, denně vypijte minimálně 1,5 l tekutin (voda, minerální vody, slabý čaj, ovocné čaje a šťávy, nejlépe neslazené)
13. Pokud pijete alkoholické nápoje, nepřekračujte denní příjem alkoholu 20 g (200 ml vína, 0,5 l piva, 50 ml lihoviny)

Zdroj: Společnost pro zdravou výživu 2006

Recepty

Nechte rozehrát chutě plné ovoce a podzimních houbových tónů. Pochutnejte si na lahodných těstovinách s houbami a voňavém štrúdlu plném sladkých jablíček a rozinek.

Jablečný štrúdl
Suroviny:
• 40 dkg hladké mouky
• 1 ztužený pokrmový tuk
• 1 šlehačka
• špetka soli
• 2 žloutky
• 2 lžíce strouhanky
• 1 sáček skořice
• rozinky
• moučkový cukr na posypání upečeného štrúdlu
• 1 kg oloupaných a nastrouhaných jablek
Postup:
Smíchejte mouku, sůl, tuk, šlehačku a žloutky. Vypracujte vláčné těsto, které nechte dvě hodiny odpočinout v chladničce. Mezitím si připravte jablka. Těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé postupně vyválejte dlouhý šál, který posypte strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem a rozinkami. Zaviňte náplň, vše přeneste na vymazaný plech a nechte v předehřáté troubě péci při 120 stupních Celsia, cca 20 minut. Jakmile povrch mírně zhnědne, štrúdl vytáhněte, posypte moučkovým cukrem a nechte vychladnout.

Těstoviny s houbami
Suroviny:
• ½ kg hub
• olej
• kmín
• sůl
• bylinky dle chuti: petrželka, pažitka, zelená cibulka
• balíček těstovin
Postup:
Houby očistěte, rozkrojte na půl a poduste na oleji. Přidejte kmín a nechte dále dusit. Mezitím si uvařte těstoviny, nejlepší jsou krátké široké nudle. Jakmile budou hotové, ideálně na skus, slijte vodu a nechte je řádně okapat. Poté je přidejte k houbám a vše řádně promíchejte. Houby by se měly s těstovinami chvíli společně dusit. Hotový pokrm ozdobte nadrobno nasekanými zelenými bylinkami a můžete podávat.