VYBERTE SI REGION

A je tady silvestr!

Konec roku je tady a s ním poslední den, který se většinou snažíme užít si doslovabeze zbytku. Tedy rozloučit se s tím, co jsme prožili, a se sklenkou v ruce přivítat to, co nás čeká.

13.12.2008
SDÍLEJ:

Silvestrovská oslava začínáFoto: archiv Deníku

Říká se, že silvestrovská noc patří k těm nejdelším v roce, užijte si ji proto spolu s našimi dobrotami co nejlépe a do nového roku vkročte tou správnou nohou…
Připravit silvestrovské pohoštění vyžaduje přípravu. Pokud ji nepodceníme, nestrávíme poslední den v roce u plotny, ale naopak si ho vychutnáme stejně jako zbytek rodiny či přátel. Pozor, první návštěvníci přicházejí, je třeba je přivítat…

Předkrm

Na přivítanou můžete hostům nabídnout sklenku suchého vermutu, sektu nebo lehkého bílého vína. K tomu se báječně hodí jemně pikantní chuťovky, lahůdkové saláty, koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, sýry, kapr v rosolu, kaviár apod. Jsou lákavé na pohled a slouží především k povzbuzení chuti. Nezapomeňte také na pečivo, malé banketky, plátky veky, opečený chléb aj. Jakmile se sejdou všichni hosté, podávejte teplý předkrm. To mohou být taštičky z listového těsta se zeleninovou či masovou náplní, malé špízy na jehle, sýrové kuličky apod.

Polévka

Mít na sporáku hrnec polévky pro promrzlé opozdilce je k nezaplacení. Silvestrovské vývary, hovězí, drůbeží, králičí nebo zvěřinové s domácími těstovinami, masem nebo s méně obvyklou zavářkou, můžete servírovat například do polévkových hrnečků. Lépe se s nimi manipuluje a při větším počtu lidí jsou také skladnější.

Hlavní chod

V historii silvestrovského menu se jako hlavní chod podávala tradiční svíčková s knedlíkem. Dnes dáváme přednost lehčím masitým pokrmům v minutkové úpravě. Jako příloha se hodí rýže, zelenina či různé druhy pečiva. Připijeme si vínem odpovídajícím pokrmu. Lehčí varianty se dobře snoubí s lehčím vínem. Těžší jídla zapíjejte těžšími přívlastkovými víny.

Sladké

Množství slaných a ostrých jídel v nás občas vyvolá chuť na něco sladkého. Cukroví a vánoček mají všichni doma dost, proto mějte vždy po ruce nějaký dobrý dortík, zmrzlinu, méně tradiční dezerty jako pečená jablka, palačinky a samozřejmě mísu ovocného salátu, ze které si všichni mohou odebírat podle libosti.

Nápoje

Jak už bylo řečeno výše, v silvestrovském baru by neměl chybět vermut, sekt či nějaký hořký destilát na přípitek nebo vytrávení. Vína volíme oba druhy, jak bílé, tak červené. Silvestr je tak trochu výjimečný den, proto bychom na závěr roku mohli vyzkoušet i pár koktejlů. Hodí se mít doma vedle zmíněného vermutu a klasických destilátů, jako je rum či vodka, také dva tři ochucené sirupy, které se používají do míchaných nápojů, čerstvé ovoce a ozdoby, které hotový koktejl vtipně doladí. S pomocí různých ingrediencí pak můžete vytvořit různé kávové speciality, jež vám pomohou do oné magické půlnoci zůstat fit. A nezapomeňte také na nealkoholické nápoje, minerálky, džusy a jiné.

Bohatá tabule

Podmínkou toho, aby vás následky silvestrovské veselice nevyřadily pro první dny nového roku z provozu, je bohaté pohoštění. Pokud totiž chcete silvestr přežít v pohodě, musíte pořád něco přikusovat. Vedle zmíněných tipů by proto na stole neměly chybět různé jednohubky, slané krekry, nakládaná zelenina či sýry. Tradiční pochoutkou bývají utopenci, nakládané rybičky, letos bude v oblibě kombinace uzenin a ovoce.

Silvestrovská historie

Silvestr a jeho typické bujaré oslavy, stejně jako Vánoce, čerpají z historie našich pohanských předků. V řadě kultur se touto dobou konaly oslavy ve znamení římských saturnálií za všeobecného veselí. Dneska asi nikdo nevnímá silvestrovskou oslavu jako oslavu slunovratu a nevzdává hold Slunci. Slaví se prostě konec našeho kalendářního roku, oslavujeme své úspěchy, zapíjíme své dobré i špatné dny, které nás opouštějí. Zároveň máme naději, že celý příští nový rok se nám bude dařit ještě lépe.

Nový rok!

Také první den nového roku ctí gastronomické tradice. Proto si o novoročním obědě pochutnejte na čočce s uzeným masem. Podle pověry se vás pak budou držet peníze. Naopak se vyhněte drůbeži neboť vám uletí štěstí.


Několik čočkových receptů

Čočka na kyselo

Ingredience:
500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl
Postup:
Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a podáváme s kyselou okurkou a vejcem.

Kuřecí křidélka s čočkou

Ingredience:
800 g kuřecích křidélek, 250 g čočky, 50 g rozinek, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce medu, 1 lžíce drceného koriandru, 1 lžička karí, 1 lžička třtinového cukru, drcený pepř, špetka chilli, sůl.

Postup:
Z oleje, pomerančové šťávy, cukru a koření smícháme marinádu, do které naložíme křidélka asi na hodinu. Čočku propláchneme a uvaříme, na oleji orestujeme rozinky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, karí koření a vše zpěníme. Po chvilce přimícháme med a chilli a stáhneme ze sporáku.
Křidélka vytáhneme z marinády, dáme do pekáčku, přiklopíme je a pečeme v troubě při 180 °C asi 50 minut. Pak pekáč sundáme a za občasného podlévání dopečeme dozlatova odkryté. Scezenou čočku přimícháme do směsi s rozinkami, krátce podusíme na mírném ohni a podle chuti dosolíme. Podáváme s bramborovými kroketami nebo opékanými bramborami.

Vydatná čočková polévka

Ingredience:
500 g čočky,400 g rajčat (i konzervovaných), 1 menší mrkev, nakrájenou na kolečka, 2 stroužky česneku ,2 cibule , 2–3 bobkové listy, 250 ml olivového oleje ,sůl a pepř ,ocet na dochucení (nemusí být) , 50 g černých oliv, papričky plněné sýrem (nemusí být).

Postup:
Propláchnutou, případně předem namočenou čočku dáme do hrnce a zalijeme tak, aby voda sahala asi centimetr nad ni.
Přidáme všechny ostatní suroviny a vaříme na mírném ohni, dokud čočka úplně nezměkne.

Finská čočková pochoutka

Ingredience:
čočka, 1 cibule, 1 velká mrkev, olej, sůl, zeleninová kostka, zakysaná smetana, uzený losos.

Postup:
Na oleji si připravte nadrobno nakrájenou cibulku, na ní přisypejte nahrubo nastrouhanou mrkev, přidejte zeleninovou kostku a duste. Čočku dejte vařit podle návodu na obalu. Když je mrkev měkká, smíchejte ji s čočkou, která se mezitím dovařila, a je to hotové.
Servírujeme tak, že na talíř na kupičku čočky přidáme zakysanou smetanu a vedle ní položíme plátek uzeného lososa.

Silvestrovské koktejly
Tip na nealkoholický koktejl
Jablkový koktejl
300g jablek (oloupaných a odjadřincovaných), 1 citron, 1l mléka, 100g cukru, led
Postup:
Mléko vlijeme do mixeru, přidáme kousky dobře omyté citrónové kůry a očištěná pokrájená jablka, která pokapeme citrónovou šťávou. Podle chuti osladíme a mixujeme, dokud nápoj nenapění. Koktejl podáváme chlazený kostkou ledu.
Tip na alkoholický koktejl
Pomerančový koktejl
Šťáva ze 2 pomerančů, lžíce medu, 1 lžíce šlehačky, 0,5 dl whisky, nastrouhané mandle
Postup:
Na odšťavovači připravíme šťávu ze 2 pomerančů, mandle spaříme a nastrouháme najemno. Šťávu ohřejeme, do ní vmícháme lžíci medu. Směs nalijeme do sklenice, dolijeme whisky a přidáme 1 plnou lžíci šlehačky. Posypeme nastrouhanými mandlemi a podáváme.
Silvestrovské mlsání
Mléčné baileys
s horkými malinami

250 g mražených malin
4 lžíce cukru
50 ml bílého rumu
1 vanilkový lusk nebo 1 sáček vanilkového cukru
500 ml plnotučného mléka
100 ml baileys
pár malin na ozdobení
Postup:
Maliny nechte rozmrazit, dejte do kastrůlku, přidejte cukr a 2 polévkové lžíce vody. Na velmi mírném ohni je poduste tak, aby vytvořily s cukrem hustou směs. Do takto připraveného malinového rozvaru přilijte bílý rum a promíchejte.
Do hrnce nalijte mléko, rozřízněte vanilkový lusk a zrníčka vydlabejte do mléka nebo přidejte vanilkový cukr. Mléko zahřejte a před bodem varu odstavte. Přimíchejte baileys.
Do skleniček rozdělte malinovou směs a zalijte ji ochuceným mlékem. Ozdobte celými malinami a případně i kouskem vanilkového lusku.
Kanapky s kávovým máslem
na kávové máslo:
200 g másla
20 g hrubě mleté kávy
špetka soli
1/2 lžičky citronové šťávy
na kanapky
400 g tmavého celozrnného chleba
100 g šunky
50 g čerstvého ananasu
3 cherry rajčátka
zelená petrželka
100 g uzeného lososa
50 g pórku
20 piniových oříšků, lze nahradit vlašskými
čerstvý kopr
100 g sušené šunky nebo špeku
50 g červené kapie
sezamové semínko
Kávu nasypejte do šálku a přelijte ji dvěma lžícemi horké vody. Máslo nechte při pokojové teplotě změknout. Pak přidejte spařenou kávu, špetku soli, citronovou šťávu a vše vyšlehejte do hladké pěny. Chléb nakrájejte na tenké krajíčky a kulatou formičkou z něj vykrájejte kolečka. Kávovým máslem slepte vždy dvě k sobě a slabou vrstvičkou másla pomažte ještě z vrchu. Dále kanapky tvořte podle vlastní fantazie. Můžete na ně dát plátek šunky stočený do kornoutu, na něj položte kousek ananasu a čtvrtku cherry rajčátka. Pokud zvolíte lososa, stočte ho rovněž do kornoutku, ozdobte koprem a posypejte nasekanými oříšky, další variantou může být sušená šunka, která výtečně chutná v kombinaci s kapií.
Pirožky plněné nivou
Způl kila hladké mouky, bílého jogurtu, vejce, hery a soli zpracujeme těsto, které necháme do rána uležet v lednici. Pak těsto vyválíme a vykrájíme kolečka. Z nivy, smetany, šunky a bylinek uděláme nádivku, kterou plníme vykrájená kolečka, Ta pospojujeme, potřeme vajíčkem a pečeme přibližně 15–20 minut v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia.
Olomoucké rybí filé
Potřebujeme 500 g rybího filé, 200 g tvarůžků, 5-6 rajčat, 1 cibuli, sůl, kmín, 50 g másla. Na pekáčku rozpustíme máslo, na něj dáme na kolečka nakrájená rajčata a cibuli, na ty rozložíme porce ryby, mírně osolíme a pokmínujeme, posypeme nadrobno pokrájenými tvarůžky a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

LUCIE PILÁTOVÁ, IRENA KAŠÁKOVÁ

(komerční příloha)

13.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Předseda ODS Fiala: Zemanův projev ukázal na jeho sbližování s Babišem

Praha - Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně při projednávání státního rozpočtu ukázal na jeho sbližování s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Novinářům to dnes řekl předseda opoziční ODS Petr Fiala s tím, že to nepokládá za šťastné pro Česko. Zeman podle Fialy svými závěry popřel některé teze, které sám v projevu přednesl.

Nazí brněnští veslaři nafotili kalendář. Třásli jsme se jak ratlíci, smáli se

Brno /FOTOGALERIE/ – Namísto pravidelného tréninku zapózovali před objektivy fotoaparátů. Veslaři z brněnského ČVK se svlékli při tvorbě týmového kalendáře s cílem rozšířit povědomí o tradičním jihomoravském klubu a zvýšit zájem o veslování.

Devatero originálních adventních trhů

S blížícími se Vánocemi zaplavují náměstí evropských měst stánky s rozmanitými vánočními dárky, dekoracemi i místními specialitami. Ne všechny adventní trhy ale nabízejí tu samou atmosféru. Vánoční atmosféra se dá zažít i za polárním kruhem, pod zemí či na vodě, zjistil hotelový vyhledávač trivago.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies