VYBERTE SI REGION

Štědrovečerní stůl současnosti...

Moderní vánoční stůl. Co je právě letos trendy? Taková slavnostní tabule je plná barev, květin, rozličných pokrmů, těch více i méně tradičních. Nechybí na něm ale ani připomínka vánočních tradic našich předků, hořící svíčky, ořechy, ovoce… Zkrátka tradice se snoubí s modernou. Jdou spolu ruku v ruce. Důležité je nepřehnat připomínky tradičních Vánoc a co nejvíce zjednodušit barevnost stolu.

13.12.2008
SDÍLEJ:

Slavnostní vánoční stůlFoto: isifa.com

Současný trh nabízí obrovskou škálu produktů, díky kterým si můžeme vánoční stůl zpestřit. Není tedy divu, že se v posledních letech vedle kaprů či vepřových řízků objevují na vánočním stole také méně tradiční druhy mas v rozličných úpravách. Proměnil se i bramborový salát a za léta podávání získal mnoho jak krajových, tak rodinných úprav. Jak tedy vypadá takové štědrovečerní menu v dnešní době…

Krok za krokem

Štědrovečerní večeře je slavnostní moment, na jehož začátku bychom si měli symbolicky připít. Aperitiv navíc povzbudí i chuť k jídlu. A co se hodí?
Vedle šumivých vín můžeme zvolit i lehčí bílá vína, vermuty apod. Během roku má málokdo z nás čas na předkrm, tentokrát bychom si ho ale neměli odpustit. Většinou se hodí lehčí zeleninový salát doplněný šunkou nebo studená varianta rybího či jiného masového pokrmu. Hlavním jídlem bývají smažené ryby, řízky a bramborový salát.

Pokud jste se kapra už přece jenom přejedli nebo byste rádi také ochutnali něco jiného, zkuste zvolit pro tentokrát např. štiku, candáta nebo pstruha. Kdo nejí ryby vůbec, určitě si pochutná např. na skvělém kančím či telecím plátku.

Výběr nápojů k hlavnímu chodu závisí především na tom, jak těžký je pokrm. Obecně platí, že k lehčím jídlům vybíráme lehčí, suchá vína s menším obsahem alkoholu. K těžším variantám naopak patří těžší přívlastková vína. Nebojme se připít si k rybě i červeným vínem. Řada vinařů dnes uvádí na etiketách i doporučení, k jakému jídlu se vybrané víno hodí.

Pokud budete kupovat víno ve specializované prodejně, školená obsluha vám určitě poradí, které bude ať už k rybě či jinému pokrmu to nejvhodnější.
Na závěr stolování patří dezert. Ideální bude směs ovoce, která nám současně pomůže vytrávit. Možná ale dáte přednost méně tradičnímu dezertu v našich končinách – kvalitnímu sýru.

Také dezert si zaslouží odpovídající nápoj, k ovoci proto zvolte sekt, k sýru těžší bílé víno s přívlastkem. Co se týká nápojů, neměla by na svátečním stole zcela jistě chybět voda, džus či další nealkoholické nápoje.

Samostatnou kapitolou je jídelníček dětí, který bychom měli upravit podle toho, co mají rády. Vyhneme se tak nepříjemnému dohadování nad odmítaným jídlem a rušení poklidné vánoční atmosféry.

Závěr takového stolování patří kávě a sladkému. Nezapomeňte, že už špetka skořice promění vaši kávu v něco výjimečného. A sladké? Pro tentokrát ponechme vánočku a cukroví stranou. Co si takhle dát kopeček kvalitní jedno– či vícedruhové zmrzliny…

Produkty

Abychom si vánoční hostinu vychutnali beze zbytku, měla by se skládat pouze z kvalitních surovin. Jedině ty nám dodají tu správnou chuť a vůni, takže stolování se pro nás stane nezapomenutelným zážitkem. Obchody dnes nabízejí širokou škálu produktů. Na jedné straně je opravdu z čeho vybírat.
Na straně druhé bychom ovšem měli hledět na již zmíněnou kvalitu. V tom, jak si vybrat to správné maso, olej, sýry… vám pomůže červeno-modro-bílé písmenko ,,a“, objevující se na některých vybraných produktech. Skrývá se pod ním označení národní značky kvality potravin KlasA, která garantuje, že takto označené výrobky prošly náročným sítem výběru kvalitních potravin, které hodnotí řada odborných na sobě nezávislých subjektů.

Lesk štědrovečerního stolu

Současná uspěchaná doba velí rychlému stravování, kdy z nedostatku času zhltneme jen tak něco v poklusu a pomalu zapomínáme na to, že ke správnému vychutnání jídla patří i příjemné a kultivované prostředí, tedy upravený stůl. A protože Vánoce jsou časem zastavení a rozjímání, je třeba také věnovat pozornost prostředí, na kterém budeme stolovat.

Jako první tedy patří na stůl ubrus. Prim už dávno nehraje bílá, ale také další symbolické barvy Vánoc: červená a zelená. Pokud zvolíte jemné pastelové tóny, velmi dobře na nich vyniknou svícny sytých barev, váza s chvojím, miska s ovocem atd. Pro každého stolovníka by měl být připraven příbor na předkrm, hlavní jídlo a dezert, sklenice podle druhu nápojů a samozřejmě nezbytný látkový ubrousek.

A pozor, snažte se, aby sklenky, talíře a příbory nevyvolávaly dojem ,,každý pes, jiná ves“. V případě, že zjistíte, že počet stejného nádobí dostatečně neodpovídá počtu stolovníků, určitě se vyplatí koupit novou sadu. Celek, který ladí jak chuťově, tak i harmonicky, má totiž daleko lepší efekt.
Hodí se mít také po ruce talířek na kosti, talířek s nakrájenými plátky chleba, otvíráky na nápoje, sůl a pepř, případně několik dalších papírových ubrousků a vymačkanou citronovou šťávu.

Postupem času si na štědrovečerní stůl našly cestu také živé květiny, které jako nádherná křehká dekorace dotvářejí jeho slavnostní atmosféru.

Vánoční vinotéka
Ryby:
klasický český kapr: rulandské šedé, rulandské modré
s omáčkou: chardonnay, sauvignon, či jakékoli jiné další víno s přívlastkem
dušené, vařené: lehká suchá bílá vína: ryzlink, veltlínské zelené
Drůbeží maso:
s omáčkami: jemně kořenitá červení vína s ovocnou chutí, např. merloty, bílá vína – polosuchý ryzlink nebo tramín
zvěřina: vína burgundského typu, cabernety
Dezerty:
muškátové výběry, portská, ušlechtilá sladká vína
Staročeský vánoční pokrm
Černý kuba
Ingredience:
60 g sušených hub, 300 g krup, 2 stroužky česneku, 80 g sádla, 20 g másla, sůl, pepř, kmín, majoránka
Postup:
Trhané krupky nebo kroupy propláchneme vařící vodou a dáme do osolené vody s kmínem uvařit doměkka. Česnek utřeme se solí, s mletým pepřem, sádlem a majoránkou a vmícháme do uvařených okapaných krupek nebo krup.
Sušené houby dáme předem na několik hodin nabobtnat do trošky vody. Pak je vmícháme do připravené směsi. Pekáč vymažeme sádlem a směs do něj rovnoměrně rozestřeme.
Před dopečením přidáme na povrch kousky másla. Černého kubu zapečeme dozlatova.

LUCIE PILÁTOVÁ

(komerční příloha)

13.12.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies