VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Malované vejce: zkuste přírodní barviva

Hody, hody doprovody, dejte vejce malovaný. Tuto velikonoční koledu zná snad každé malé dítě. A v období velikonočních svátků je kupujeme na kopy. Víte, jak je skladovat a barvit?

4.4.2009
SDÍLEJ:

Malování velikonoční kraslice.Foto: Archiv Deníku

Vajíčka patří neodmyslitelně k Velikonocům. I v rodinách, kde je příliš nezdobí, se v těchto svátečních dnech určitě vyskytují v různé podobě na jídelníčku častěji. Přinášíme vám několik praktických rad, jak správně zacházet s vajíčky:

1. Rozhodně nekupujeme naprasklá vejce.
2. Vajíčka ukládáme a uchováváme v chladničce uložená špičkou dolů.
3. Skořápky vajíček jsou porézní a mohou pohlcovat všechny pachy, proto vajíčka raději skladujeme zakrytá.
4. Čerstvá vajíčka poznáme, vložíme-li je do osolené studené vody. Čerstvá klesnou ke dnu, stará plavou na povrchu.
5. Vajíčka se skvrnitou skořápkou bývají napadená plísní. Prosvítíme-li je, uvidíme uvnitř temné skvrny. Tato vajíčka určitě nepoužíváme.
6. Před vařením vajíčka omyjeme.
7. Vajíčka natvrdo vaříme 10 minut.
8. Syrová vajíčka nejíme. Hrozí riziko nákazy salmonelou.
9. Vajíčka neprasknou při vaření, když je na tupém konci propíchneme tenkou jehlou.
10. Uvařené prasklé vajíčko oloupeme nejlépe pod vodou.
11. Uvařené oloupané vajíčko déle vydrží, dáme-li ho do chladničky do hrnku s osolenou studenou vodou.

Přírodní barvení vajec

Jak se barvila vejce v dobách, kdy nebyly průmyslově vyráběné barvy?
Odstíny se získávaly namáčením do výluhu z přírodních materiálů. Odstín záležel na tom, jak dlouho zůstalo vajíčko v barvě ponořené.
žluto-oranžová: odvar z cibulových slupek
světle žlutá: lipový květ nebo kmín
citronově žlutá: kopřivový kořen
žlutá: šafrán
červená: odvar ze slupek červené cibule a octa nebo z červeného zelí
růžová: šťáva z červené řepy
fialová: šťáva z borůvek
tmavě zelená: voda ze špenátu nebo mladého žita
hnědá: odvar z dubové kůry
modrá: odvar z olšové kůry
rezavá až hnědá: čaj

Techniky

Ke zdobení vajec se používalo mnoho technik: vosková batika, zdobení ovazováním, reliéfní zdobení voskem, vyškrabování, zdobení slámou, dužinou nebo kováním. Některé z těchto kraslic můžete vidět na tradičních velikonočních trzích

Autor: Irena Kašáková

4.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Donald Trump
2 4

USA rozšířily možnosti pro deportace migrantů

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

ODS půjde do sněmovních voleb s podporou Strany soukromníků

Opoziční ODS se dohodla na spolupráci se Stranou soukromníků před letošními volbami do Poslanecké sněmovny. Předseda ODS Petr Fiala o tom informoval poté, co dnes odpoledne spolupráci podpořila výkonná rada strany. Soukromníci by měli obsadit zhruba 40 míst na kandidátkách ODS, a to ve všech krajích. Podle Fialy svazek zabrání tříštění sil na pravicové straně politického spektra a posílí pozici obou stran do voleb.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies