VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoční pečení: slunce, čistota a zrada

Symbolika Velikonoc se nevyhnula ani svátečním sladkostem. Mazanec měl připomínat slunce, beránek byl symbolem Krista a jidášky symbolem zrady, které se Jidáš na Ježíšovi dopustil.

4.4.2009
SDÍLEJ:

Tradiční mazanec nesmí na velikonočním stole chybět.Foto: Archiv Deníku

Velikonoční mazanec

Ingredience:

400 g polohrubé mouky, 100 g másla, 70 g cukru, 20 g droždí, 2 dl mléka, 3 žloutky, 50 g rozinek, 50 g mandlových lupínků, 1 vanilový cukr, špetka soli, vejce

Postup:

Z mouky, másla, soli, cukru, droždí, mléka, vanilkového cukru a žloutků vypracujeme kynuté těsto. Vmícháme rozinky a necháme hodinu kynout. Potom z těsta uděláme bochník a dáme ho na vymazaný plech. Opět necháme vykynout. Povrch bochníku nakrojíme do kříže, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme oloupanými nakrájenými mandlemi a upečeme.

Náš tip: Mandle jdou dobře loupat, když je krátce spaříme v horké vodě.

Jidáše

Ingredience:

1kg polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 150 g Hery nebo másla, 2 žloutky, 1 kostka droždí (42 g), 6 dl vlažného mléka, 1/2 lžičky soli, 100 g másla na potření jidášů, moučkový cukr na posypání nebo med

Postup:

Ve 2 dl vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. Sůl rozmícháme ve zbylém mléce. Rozpustíme v hrnku Heru. Mouku zpracujeme s kváskem, se žloutky, s cukrem, s rozpuštěnou Herou a s postupným přidáváním mléka na vláčné těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme v míse vykynout. Pak těsto rozkrájíme na stejné díly a z každého vyválíme váleček o průměru 1 cm.

Každý váleček rozkrájíme na kousky dlouhé asi 8 cm a jeho konce stočíme do spirály, položíme na tukem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a připravené jidáše potíráme rozpuštěným máslem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia asi 20 minut dozlatova. Upečené jidáše pocukrujeme nebo potřeme medem.

Velikonoční beránek

Ingredience:

250 g tvarohu, 150 g másla, 〜
150 g moučkového cukru, 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 polévkové lžíce rumu, 6 polévkových lžic mléka, 1 vanilkový cukr, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná citronová kůra, trocha soli

Postup:

Změklé máslo utřeme s cukrem. Přidáme celá vejce, tvaroh, rum, mléko, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a smícháme. Do tvarohové hmoty postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva. Pak vyklopíme na vál a dobře propracujeme těsto, které necháme chvíli odpočinout.

Formu beránka důkladně vymažeme máslem (nebo jiným tukem) a vysypeme hrubou moukou. Těsto rovnoměrně napěchujeme do formy, aby byla zaplněna i ouška a čumáček.

Dáme do dobře rozehřáté trouby a pečeme 10 minut, pak příkon tepla zmírníme a pečeme dalších 50 minut (celkem 1 hodinu). Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ve formě vychladnout. Vrchní díl formy by se měl dát bez problémů sejmout. U spodního dílu formy opatrně nožem upečeného beránka (měl by mít hnědo zlatavou barvu) oddělíme od okrajů a nejlépe s pomocí podnosu (aby se beránek nerozlomil) vyklopíme.

Beránka dáme na podnos nebo oválný talíř a polijeme čokoládovou polevou (vydrží déle vláčný). Oči a nos vyrobíme z lentilek, pod nos můžeme zapíchnout asparágus (býval kdysi v každé domácnosti). Nakonec uvážeme beránkovi mašli a dáme na sváteční stůl.

Autor: Irena Kašáková

4.4.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jeden z nejznámějších snímků zachycujících Salvadora Dalího v roce 1948 pořídil americký fotograf Philippe Halsman.
2 12

Tělo Salvadora Dalího bude exhumováno, kvůli milionovému dědictví

Stařenka v domově důchodců - ilustrační foto

Rozdíl mezi výplatou a důchodem je v Česku skoro nejvyšší v EU

Ostravské moře? Jezero na haldě láká ke koupání

/FOTOGALERIE/ Čistá a teplá voda, žádné řasy a kameny, klid a pohoda. Za tím míří mládež z ostravského obvodu Jih na haldu v Hrabůvce, kde vzniklo po rekultivaci „ostravské moře". Pohyb tady nicméně společnost Vítkovice zapovídá.

Spolupráce Česka a Izraele bude spočívat v technologiích, i humanitních oborech

Česko a Izrael chtějí posílit vědeckou spolupráci ve vyspělých technologických oborech, jako je robotika nebo kybernetika. Více se zaměří ale i na podporu spolupráce v humanitních vědách. Dnes to po společném jednání řekli vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek a jeho izraelský protějšek Ofir Akunis. Oba kladně hodnotili činnost české vědecké diplomatky Delany Mikolášové, která na českém velvyslanectví v Tel Avivu působí od roku 2015.

Thajci právě propustili zadrženého českého novináře Šprongla

V letadle, které míří do Česka, právě teď sedí český válečný reportér Radan Šprongl, kterému v Thasjku hrozilo až pět let vězení za údajný převoz vojenského materiálu. Deníku to exkluzivně sdělil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU - ČSL).

Google ustoupil. Nebude číst emaily svých klientů

Společnost Google již dříve uvedla, že skenovala emaily osobních účtů na Gmailu, aby mohla lépe zacílit reklamy. Nyní se však rozhodla od tohoto kroku ustoupit. Reklama sice v emailu zůstane, ale bude založena na nastavitelných preferencích uživateů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies