VYBERTE SI REGION

Léto na chalupě je KlasA

O tom, jaké potraviny zabalit do prázdninového košíku, jsme si povídali s MVDr. Kateřinou Plucarovou z odboru veterinární hygieny, ochrany veřejného zdraví a ekologie Státní veterinární správy.

7.6.2008
SDÍLEJ:

KlasA - MUDr. PlucarováFoto: redakce

Blíží se doba dovolených, jaké potraviny byste nám spotřebitelům doporučila na cesty?
Určitě dobré jsou sušené trvanlivé salámy, výrobky ve vakuových baleních. Zákazník by měl zkontrolovat nejenom datum spotřeby, ale také si všímat, v jakých podmínkách jsou tyto potraviny uložené. A pak bych měl sáhnout po takových výrobcích, které garantují kvalitu, jako je tomu např. u těch označených logem KlasA.

Ale lidé vyrážejí také na chaty či chalupy…
Čerstvé potraviny jsou čerstvé potraviny, takže je samozřejmě ideální nakupovat v místě. Pokud toto ale z nějakého důvodu není možné, měli by se vybavit těmi trvanlivými. Jejich nabídka se podstatně rozšířila oproti minulosti, takže je rozhodně z čeho vybírat.

Zmínila jste značku KlasA. Existují také potraviny s tímto logem, které jsou vhodné pro grilování?
Ano. Je jich celá řada, tak jen namátkou bych zmínila např. kuřecí gril mixy, různé grilovací tyčinky, klobásky, apod. Grilovat můžete prakticky jakékoliv maso: kuřecí, vepřové, hovězí, ryby, ale i klokaní. Na gril ale patří také ovoce a zelenina, které se dají upravovat jednak jako samostatný pokrm, ale také jako skvělá příloha právě k masům.
Obecný nedostatek času se občas dotkne i přípravy pokrmů, co když sáhnu v obchodě po již naloženém mase ke grilování?
Rozhodně se nic nestane, protože i takové potraviny jsou pod dozorem kontrolních orgánů, a tedy zdravotně nezávadné; spotřebitel by se měl při nákupu masa určeného ke grilování zaměřit na datum použitelnosti, které je na výrobku uvedené, a dále by měl dodržet skladovací teploty daného výrobku.

Má se spotřebitel tohoto způsobu úpravy pokrmů nějak bát? Lze ho označit jako zdravý?
Ano, pokud dodržujeme: a, hygienické zásady, zejm. zvlášť nádobí pro surovinu a zvlášť pro grilované maso a ostatní potraviny; b, podmínky skladování stanovené na etiketě výrobku (zejm. skladovací teplota); c, jako surovinu použijeme mladé, netučné maso. Je pravdou, že se často diskutuje problematika karcinogenních látek, ale vzhledem k tomu, že grilování je sezonní záležitost a maso správně grilované je občasným zpestřením jídelníčku, nepředstavuje zdravotní riziko.

Kde může zákazník výrobky se značkou KlasA najít?
Jelikož takto označené výrobky patří k těm nejkvalitnějším, najdete je určitě v každém supermarketu. Jen musí­te sledovat logo, kterým jsou tyto produkty označeny.

V čem tkví hlavní výhoda výrobků s označením KlasA?
Jak už jsem zmínila, jedná se o nejkvalitnější výrobky dostupné na trhu. Zákazník, který si koupí takto označený výrobek má garanci kvalitního produktu.

7.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies